W ocenie poziomu nawożenia gleb należy uwzględnić nawożenie naturalne, które obok nawożenia mineralnego stanowi cenne źródło niezbędnych składników pokarmowych roślin.
Nawozy naturalne w trakcie rozkładu wzbogacają glebę w próchnicę i polepszają jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne. Zwiększają także możliwości sorbowania w glebie i powolnego rozkładania fosforu - 4 lata i potasu - 2 lata.
W sezonie 2015/2016 674 tys. użytkowników gospodarstw zastosowało nawozy naturalne, przy czym obornik – 662 tys. gospodarstw, gnojówkę – 116 tys. i 48 tys. gospodarstw wykorzystało do nawożenia gnojowicę. Do nawożenia zużyto 50 mln ton obornika i po 10 m3 gnojówki i gnojowicy, co w przeliczeniu na czysty składnik wzbogaciło użytki rolne w dobrej kulturze o ponad 46 kg NPK.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/DK