– Żywności nam nie zabraknie. Ale trzeba pamiętać też o tym, w szczególności w trudnych czasach, aby nie doprowadzać do jej marnowania. Koronawirus rodzi bardzo wiele problemów. Najważniejsze jest oczywiście zdrowie. Są jednak inne pilne sprawy, które należy rozwiązać. I robimy to po kolei. Poleciłem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa opracowanie wytycznych dotyczących „Programu dla szkół” – powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski.
Dotyczy to, finansowanego ze środków UE, mechanizmu „Program dla szkół” w roku szkolnym 2019/2020. W związku z zamknięciem placówek edukacyjnych, z powodu pandemii „COVID-19”, nie są odbierane dostarczane do tej pory produkty takie jak: świeże owoce i warzywa oraz soki, przeciery owocowe, a także produkty mleczne. Ciągłość realizacji programu została przerwana z powodu ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego na terenie całego kraju.
Zaistniała sytuacja jest konsekwencją środka podjętego w interesie publicznym i jest przypadkiem „siły wyższej”, dlatego ARiMR przygotowała wytyczne dla zatwierdzonych dostawców i szkół.
– Opublikowane wytyczne dotyczą sposobów postępowania. Najważniejsze jest zdrowy rozsądek, który nakazuje zwracać uwagę przede wszystkim na to, aby żywność nie była marnowana. Podejmujemy takie działania, które do tego nie dopuszczą i w miarę możliwości kierujemy tę żywność do potrzebujących – podkreśla minister Ardanowski.
Dostawcy, którzy przekazali do Oddziałów Terenowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa właściwych ze względu na siedzibę dostawcy, stany magazynowe oraz harmonogramy dostaw produktów przewidzianych na realizację tego działania w okresie od 12 marca 2020 r. do 25 marca 2020 r. będą mogli ubiegać się o pomoc z tytułu wystąpienia „siły wyższej”, o ile nie sprzedali tych produktów.
Każda sprawa będzie rozpatrywana indywidualnie przez KOWR, ze względu na nieprzewidziane okoliczności w powodu COVID-19, w oparciu o odpowiednie dowody, które Dostawcy będą zobowiązani przedłożyć w przypadku wnioskowania o wsparcie wraz z wnioskiem o pomoc. Przy rozstrzyganiu sprawy będzie brany pod uwagę charakter produktów, tj. sprawdzenie czy są one łatwo psujące się i tym samym nie nadają się do wykorzystania po wznowieniu realizacji Programu.