Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Wieża miksera WR
2013-04-05 -
BECKER 12-rzędowy
2011-08-25 -
Seler AGROSAD
2020-09-24 -
Przetrząsacz SIP SPIDER 1100|10
2020-01-22 -
Nawóz Actipol EDTA Zn-15
2014-01-07
Z UOKiK i sieciami handlowymi o prawidłowym funkcjonowaniu łańcucha dostaw żywności
W dniu 13 maja br. minister rolnictwa Marek Sawicki wziął udział w spotkaniu z przedstawicielami sieci handlowych. W spotkaniu uczestniczyli również udział Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Adam Jasser, Wiceprezes Bernadeta Kasztelan-Świetlik oraz Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji Andrzej Faliński.
Celem spotkania była wymiana poglądów nt. roli sieci handlowych w prawidłowym funkcjonowaniu łańcucha dostaw żywności i budowaniu wzajemnych relacji z dostawcami żywności.
Minister Marek Sawicki przedstawił problemy, na które wskazują producenci żywności w relacjach z sieciami handlowymi. Zwrócił uwagę na przewagę kontraktową sieci handlowych przy zawieraniu umów handlowych. Prawidłowe stosunki między wszystkimi partnerami w łańcuchu dostaw żywności mają znaczenie zasadnicze dla stabilnych dostaw żywności, dla jakości oferowanej konsumentowi żywności, ale także umożliwiają wdrażanie procesów innowacyjnych w obu sferach działalności gospodarczej.
Prezes Adam Jasser nawiązał m.in. do konferencji zorganizowanej przez prezydencję łotewską, której tematem był problem nieuczciwych praktyk handlowych w krajach Unii Europejskiej. Zwrócił uwagę na duże zróżnicowanie rozwiązań w poszczególnych krajach członkowskich w tym zakresie, od swobodnego funkcjonowania handlu i przetwórców, poprzez regulacje dobrowolne w postaci kodeksów dobrych praktyk handlowych do rozwiązań legislacyjnych regulujących stosunki handlowe.
Dyrektor Andrzej Faliński przypomniał m.in. o funkcjonowaniu Rady Konsultacyjnej do spraw Handlu i Usług przy Ministrze Gospodarki i propagowaniu wśród polskich przedsiębiorców europejskiego kodeksu dobrych praktyk handlowych.
Przedstawiciele sieci handlowych przedstawili swoje doświadczenia w tworzeniu relacji z dostawcami.
Wszyscy uczestnicy spotkania byli jednej myśli - istnieje potrzeba działań zmierzających do wypracowania wspólnej płaszczyzny współpracy handlu z producentami żywności.