We wtorek, 26 dnia sierpnia 2014 r. podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk spotkał się z delegacją Chińskiego Centrum Współpracy Gospodarczej (CECC) pod przewodnictwem prezesa Hu Yanxin. W spotkaniu uczestniczyli także zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
Centrum jest instytucją ogólnopaństwową, współpracującą z Komitetem Centralnym Komunistycznej Partii Chin. Jego zadaniem jest stymulowanie rozwoju gospodarczego m.in. poprzez utrzymywanie stałych kontaktów z instytucjami centralnymi tj. ministerstwa, ambasady, a także przedsiębiorstwa chińskie i zagraniczne. Delegacji towarzyszyli przedstawiciele biznesu, m.in. przedsiębiorstwa produkującego warzywa i owoce.
Strona chińska wyraziła nadzieję, że dzięki wizycie w Polsce uda im się znaleźć odpowiednich partnerów do realizowania projektów z zakresu przemysłu spożywczego, wydobywczego, chemicznego, ochrony środowiska. Jeśli chodzi o branże spożywczą, strona chińska zachęcała do zapoznania się z chińskimi sposobami suszenia owoców i tworzenia chipsów m.in. z jabłek.
Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk wyraził otwartość strony polskiej na współpracę z chińskimi partnerami. Poinformował o najważniejszych bieżących kwestiach z zakresu współpracy w dziedzinie rolnictwa i zwrócił się z prośbą o wsparcie polskich działań, ukierunkowanych na rozwój współpracy handlowej, w szczególności w zakresie eksportu mięsa wieprzowego i jabłek z Polski.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW, foto
sxc.hu