Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na rynku wieprzowiny
2024-12-17
Polska wołowina to wysokie standardy i wysoka jakość podkreślali zgodnie przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, którzy wspólnie z ministrem Janem Krzysztofem Ardanowskim przedstawili na konferencji prasowej działania podejmowane na tym rynku.
- Chcę podziękować Radzie Sektora Wołowiny, która reprezentuje zarówno hodowców producentów i przetwórców, bo znalezienie rozwiązań, które na tym rynku się pojawiają to nasza wspólna sprawa – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski i dodał, że chciałby, aby standardem w ramach Porozumienia Rolniczego stało się wypracowywanie takich rozwiązań dla poszczególnych branż.
- Nie jest to sytuacja tylko i wyłącznie rynku europejskiego, ale także reakcji w ramach branży w naszym kraju – zauważył minister.
- Wołowina, cukier i bioetanol, to są rynki wrażliwe dla Polski – podkreślił szef resortu rolnictwa.
- Powinny one pomóc zarówno w obecnej sytuacji, jak również w sposób trwały, w przyszłości uregulować opłacalność produkcji na rynku wołowiny – mówił.
- Wprowadzając ten system w Polsce będziemy jednym z pierwszych europejskich krajów korzystających z tej technologii, co wyeliminuje próby fałszowania żywności oraz zwiększy wiarygodność i wzmocni wizerunek polskiego mięsa na rynku – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski i dodał, ze każda rozsądna i dobrze przeprowadzona zmiana przepisów oznacza korzyść dla całego sektora. Udokumentowane wysokie standardy produkcji i uboju mięsa pomogą promować naszą wołowinę na rynkach zagranicznych, zaś polscy konsumenci, będąc świadomymi tych standardów, wzmocnią swoje zaufanie do krajowych producentów.
- Produkcja wołowiny kulinarnej może być polską specjalnością nie tylko na rynku europejskim i naszą siłą eksportową – przekonywał minister Ardanowski i podkreślił, że sprzyjają temu zarówno warunki klimatyczne, jak również duża ilość użytków zielonych.
- Wysoki poziom kontroli i nadzoru polskich ubojni bydła oznacza dla konsumentów mięso najwyższej jakości. Opracowywane przepisy pomogą nam podnosić jakość produkcji oraz atrakcyjność naszego mięsa na rynkach zagranicznych w szczególności dla konsumentów ceniących utrzymanie wysokich standardów dobrostanu zwierząt – mówi przewodniczący Rady Sektora Wołowiny, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.
- Identyfikacja, odpowiednie żywienie, dobrostan podczas całego procesu produkcyjnego to dzisiaj minimum, które należy zagwarantować konsumentom aby móc konkurować na coraz trudniejszym europejskim i światowym rynku – mówił Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki pozytywnie ocenił prace resortu nad rozwiązaniami legislacyjnymi.
- Nie możemy pozwolić, żeby niechlubne wyjątki psuły opinię całej branży. Zależy nam na klarowności i utrzymaniu wysokich standardów, które sprawiły, iż dzięki produkcji wysokiej jakości mięsa w przystępnej cenie, od lat jesteśmy jednym z czołowych eksporterów wołowiny w Unii Europejskiej – zaznaczył prezes Zarzecki.