Wizyta w Hiszpanii

Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk przebywał z kilkudniową wizytą w Hiszpanii, w związku z odbywającymi się po raz 25. w Madrycie Międzynarodowymi Targami „Salon de Gourmets”. Polska, podczas tegorocznej edycji Targów, uczestnicząc w nich po raz piąty, wystąpiła w roli gościa honorowego.

Wizyta w Hiszpanii

Wiceminister Nalewajk wziął udział w ceremonii otwarcia Targów, a następnie powitał na polskim stoisku oficjalną hiszpańską delegację, na czele z minister środowiska, obszarów wiejskich i zasobów morskich Rosą Aguilar. Tadeusz Nalewajk reprezentował również Polskę na uroczystości 25-lecia Targów „Salon de Gourmets”.


Targi w Madrycie skierowane są do producentów, dystrybutorów i konsumentów artykułów spożywczych wysokiej jakości, zarówno z Hiszpanii, jak i z zagranicy. Do najczęściej prezentowanych tam artykułów należą takie specjalności jak: oliwy, oliwki, ryby wędzone, kawy, herbaty, konserwy, produkty mleczne, makarony, miody i konfitury, wyroby czekoladowe, sery, sosy, różnego rodzaju przyprawy, itp. Wśród napojów dominują: soki, likiery, szampany, piwa i nowości sektora winiarskiego. Swoje produkty prezentują również firmy wytwarzające wszelkiego rodzaju akcesoria kuchenne. Nietypowe smaki i nowości rynkowe cieszą się tam ogromną popularnością. Na powierzchni 18 000 m2 swoją ofertę handlową zaprezentowało ponad 1000 wystawców. Polska wyspa, na której znajdowało się stoisko MRiRW, zajmowała powierzchnię ponad 250m2 i stanowiła spójną i jednolitą prezentację polskich wyrobów delikatesowych, dobrze wkomponowaną w przestrzeń wystawienniczą.


12 kwietnia br. w trakcie wizyty w Madrycie wiceminister Tadeusz Nalewajk spotkał się z sekretarzem stanu w hiszpańskim ministerstwie środowiska obszarów wiejskich i zasobów morskich Josepem Puxeu Rocamorą. Rozmowa koncentrowała się wokół przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 r. oraz zbliżającej się Prezydencji Polski w Radzie UE. W wielu aspektach stanowisko Polski i Hiszpanii w kwestii przyszłego kształtu WPR jest zbieżne. Podstawowa różnica dotyczy relacji środków przeznaczonych na poszczególne filary WPR. Hiszpania opowiada się za wzmocnieniem głównie I filaru. Wiceminister Puxeu Rocamora podkreślił bardzo dobrą współpracę w ramach debaty o przyszłości WPR z ministrem Markiem Sawickim. Obie strony zadeklarowały gotowość kontynuacji ścisłej współpracy w tym obszarze na różnych szczeblach.


W trakcie pobytu w Hiszpanii Minister Nalewajk odbył także wizytę w przedsiębiorstwie rolno-spożywczym Perez Arquero w Ocaña (prowincja Toledo) prowadzonym przez Jesusa Cipriano. Przedsiębiorstwo to zajmuje się produkcją ekologicznej oliwy z oliwek, wina oraz serów długodojrzewających. W trakcie tej wizyty polski wiceminister rolnictwa spotkał się również z burmistrzem gminy Ocaña i wymienił doświadczenia na temat funkcjonowania samorządów w Polsce i Hiszpanii.


Kulminacyjnym punktem wizyty wiceministra Nalewajka w Hiszpanii był udział w „Wieczorze polskim”, zorganizowanym w Ambasadzie RP w Madrycie wspólnie przez MRiRW i Wydział Promocji Handlu i Inwestycji. Celem spotkania, w którym uczestniczyło ok. 200 osób – wystawcy z Polski uczestniczący w targach, dyplomaci państw akredytowanych w Madrycie, przedstawiciele administracji publicznej Hiszpanii, hiszpańscy przedsiębiorcy oraz dziennikarze związani z rynkiem spożywczym – miało na celu promocję polskiej żywności i polskiego dorobku kulinarnego. Znakomicie zorganizowana przez Agencję Rynku Rolnego prezentacja polskiej kuchni z akcentami wielkanocnymi spotkała się z dużym uznaniem gości hiszpańskich uczestniczących w przyjęciu. Wszyscy zgodnie przyznawali, że Polska rzeczywiście „dobrze smakuje”.


Źródło: http://www.minrol.gov.pl/


Tagi: