Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-01-24
-
Ceny serów w Polsce (12.01.2025)
2025-01-24
Poznaj produkty
-
Ciągnik LAMBORGHINI RF / RS 70 – 75 – 90
2011-06-29 -
MERLO - ładowarki
2014-09-15 -
Przyczepa rolnicza typ TB 14 000
2014-10-17 -
Wagi samochodowe metalowe 3m x 7– 10m/30 ton
2013-03-29 -
Zbiornik do adblue AB2500 LUX
2013-12-13
Wizyta unijnego komisarza ds. zdrowia i ochrony konsumentów Johna Dalli
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się z komisarzem UE ds. zdrowia i ochrony konsumentów Johnem Dalli.
Komisarz Dalli oświadczył, że Komisja Europejska jest za tym, aby Polska dołączyła do grupy krajów, w których podwyższa się wiek bydła badanego w kierunku BSE. Poruszono kwestię zakazu karmienia zwierząt białkami pochodzenia zwierzęcego, sprawę niezmiernie ważną dla polskich producentów drobiu i trzody chlewnej. Komisarz Dalli poinformował, że Komisja Europejska popiera jak najszybsze rozpoczęcie znoszenia zakazu skarmiania przetworzonych białek zwierzęcych. W czerwcu 2011 r. będą gotowe projekty aktów legislacyjnych, które będą procedowane w czasie polskiej Prezydencji.
Minister M. Sawicki poinformował Komisarza o przygotowaniu przez Głównego Lekarza Weterynarii zmiany programu zwalczania wścieklizny na 2011 r. oraz przesłaniu do Brukseli programu szczepień lisów przeciwko wściekliźnie w strefie buforowej obejmującej Ukrainę. Jest to program finansowany w całości ze środków KE.
Podczas spotkania omawiano sprawy przepisów fitosanitarnych stosowanych w imporcie przez Federację Rosyjską. Poruszono także problemy dotyczące stosowania GMO. Komisarz Dalli podkreślił, że konieczne są w tym kierunku dalsze badania i analizy.
Podczas rozmowy na temat klatek
dla kur niosek minister Sawicki zaproponował kilka wariantów
rozwiązania tej kwestii. Komisarz poprosił o przesłanie dodatkowych
informacji statystycznych dotyczących tego sektora produkcji.
Na zakończenie spotkania Komisarz Dalli wymienił sprawy, które zdaniem Komisji będą rozpatrywane w czasie polskiej Prezydencji. Należy do nich m.in.kwestia etykietowania żywności oraz tzw. nowa żywność (novel food).
Źródło: http://www.minrol.gov.pl/