Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Kojce i wygrodzenia
2013-08-19 -
POMPA ELEKTRYCZNA 2,4/12,5 12 V
2016-05-02 -
Ładowacz czołowy STOLL FE
2014-07-01 -
Spycharka seria 200
2012-01-05 -
Filtr siatkowy wraz z zaworem zwrotnym
2012-05-17
W Chinach o eksporcie polskiej żywności
Minister rolnictwa i rozwoju wsi wziął udział w spotkaniu zorganizowanym przez Polsko-Chińską Radę Biznesu. Podczas wystąpienia Marek Sawicki podkreślił, że w ostatnich latach dynamicznie rośnie eksport do Chin.
Eksport żywności do Chin
W 2007 roku było to tylko 20 mln euro, a rok temu już 164 mln. Naszymi głównymi towarami eksportowymi są czekolada i wyroby czekoladowe, artykuły mleczarskiej oraz mięso.
– Cieszy wzrost, ale nie odzwierciedla on naszych możliwości eksportowych oraz chłonności rynku chińskiego – powiedział minister Marek Sawicki.
Polska stara się o zwiększenie sprzedaży artykułów żywnościowych. Temu ma służyć między innymi udział w targach SIAL w Szanghaju oraz planowane na koniec maja spotkanie ministra Marka Sawickiego z szefem AQSIQ (Administracja Ogólna ds. Nadzoru Jakości, Kontroli i Kwarantanny). Polsce zależy zwłaszcza na odblokowaniu sprzedaży wieprzowiny. Chiny wprowadziły embargo na polskie mięso po wykryciu w kraju pierwszych przypadków afrykańskiego pomoru świń.
Minister Sawicki po raz kolejny zwrócił się do obecnych na spotkaniu przedsiębiorców i eksporterów, aby pamiętali o potrzebie wspólnego działania.
– Ogromnego rynku chińskiego nie da się podbić pojedynczo. Tylko grupowe platformy sprzedaży zagwarantują sukces – podsumował Marek Sawicki.
W spotkaniu Polsko-Chińskiej Rady Biznesu uczestniczyli również: jej prezes Dominika Kulczyk, ambasador Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce Xu Jian oraz Sławomir Majman prezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych.