Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
McHale F5500 stałokomorowa prasa rolująca
2014-02-12 -
Uchwyt do nagrzewnic wodnych Blowair
2013-09-02 -
Roztrząsacz obornika SIP ORION 50 ALP
2020-07-23 -
HF czarno-biały wycena genomowa: Gywer RDC
2020-09-08
Targi NATURA FOOD
Podsekretarz stanu Andrzej Butra uczestniczył w IV edycji Targów Naturalnej Żywności Natura Food, które odbywały się w Łodzi, 14-16 października 2011 r.
Podczas targów miało miejsce podsumowanie konkursów organizowanych
przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wiceminister Butra, na
specjalnie zorganizowanej uroczystości, wręczył statuetki oraz dyplomy
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, laureatom czterech takich konkursów.
W ramach konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne,
organizowanego przy ścisłej współpracy z Centrum Doradztwa Rolniczego w
Brwinowie Oddział w Radomiu, zgłoszone gospodarstwa ekologiczne
oceniane były w dwóch kategoriach. W kategorii ekologiczne gospodarstwo towarowe pierwsze miejsce zajęła Spółka Rolnicza Juchowo Sp. z o. o. (województwo zachodniopomorskie), natomiast w kategorii ekologia-środowisko – Mirosław Angielczyk z województwa podlaskiego. Laureatkami pierwszych miejsc konkursów na najlepszą pracę magisterską i najlepszą pracę doktorską w zakresie polityki jakości żywności
zostały: Alicja Chorąży za pracę magisterską pt. „Możliwość
wykorzystania roztoczy z rodziny dobroczynkowatych (Acari: Phytoseiidae)
w integrowanej ochronie plantacji truskawki przed przędziorkiem
chmielowcem (Tetranchytus urticae Koch)”; Ewa Dąbkowska za pracę
doktorską pt. „Wpływ odmian ziarna orkiszu uzyskanego w warunkach
produkcji ekologicznej na jakość mąki”. W konkursie wiedzy o rolnictwie ekologicznym pierwsze miejsce zajął Paweł Dymkowski ze szkoły ZSCKR im. Aleksandra Świętochowskiego w Gołotczyźnie. Natomiast za najlepszy projekt mający na celu promocję regionu za pomocą produktu regionalnego lub tradycyjnego uznano inicjatywę Lokalnej Grupie Działania „Na Śliwkowym Szlaku”.
Podczas
trzech dni targów na stoiskach wystawienniczych swoją ofertę
prezentowali: producenci żywności tradycyjnej i ekologicznej,
gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne, farmy zdrowia, hurtownie,
sklepy z żywnością wysokiej jakości, winiarnie oraz browary. Zwiedzający
mieli możliwość skosztowania produktów ekologicznych, wytwarzanych
według tradycyjnych metod i procedur, specjałów z poszczególnych
regionów Polski.
Targi Natura Food, będące najważniejszą imprezą branży produktów tradycyjnych i ekologicznych w Polsce, zorganizowane zostały pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.