Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Brama paszowa skośna z deskami Robinsons
2020-09-03 -
Zbiornik dwupłaszczowy kontenerowy 3 tys. l
2012-10-09 -
Owijarka do bel okrągłych G1015 GOWEIL
2020-07-24 -
Kojec
2012-12-31 -
Przenośniki pasowe BCB
2013-05-20
Stanowisko Polski na posiedzeniu Rady Ministrów UE
Podczas wczorajszego (11 kwietnia br.) posiedzenia Rady Ministrów Unii Europejskiej ds. Rolnictwa Rybołówstwa minister Krzysztof Jurgiel odniósł się do propozycji Komisji Europejskiej przedstawionej w formule non-paper 21 marca br.
Stanowisko Polski do poszczególnych propozycji:
1. Dobrowolne zarządzanie podażą na podstawie art. 222 rozporządzenia nr 1308/2013 przez organizacje producentów, ich zrzeszenia oraz organizacje międzybranżowe i spółdzielnie.
Opinia Polski
Polska stoi na stanowisku, że zaproponowany przez KE instrument dobrowolnego zarządzania podażą mleka wdrażany rozporządzeniami delegowanym i wykonawczym, powinien być uzupełniony o wsparcie finansowe z budżetu UE.
2. Ewentualne wprowadzenie nowego mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Opinia Polski
Polska popiera propozycję. Instrument powinien być uruchomiony niezwłocznie.
3. Podwojenie limitów ilościowych dla masła i OMP w ramach interwencji publicznej, tj. dla OMP ze 109 tys. ton do 218 tys. ton oraz dla masła z 50 tys. ton do 100 tys. ton.
Opinia Polski
Polska popiera propozycję, która zmierza w kierunku rozszerzenia wykorzystania siatki bezpieczeństwa i jednocześnie wnioskuje o wzrost cen interwencyjnych.
Polska apeluje o jak najszybsze przygotowanie przez KE projektu rozporządzenia w tym zakresie, gdyż w przypadku OMP wyczerpany już został dotychczasowy limit 109 tys. ton. Przejście na tryb przetargowy, które nastąpiło, może wpływać na dalsze obniżanie cen rynkowych OMP i negatywnie rzutować na ceny skupu mleka płacone producentom.
4. Powołanie Obserwatorium Rynku Mięsa (wołowina i wieprzowina).
Opinia Polski
Polska popiera propozycję. Jest ona zgodna z wnioskiem Polski.
Czytaj dalej na następnej stronie...