Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Opony rolnicze 800/70R38 marki Goodyear
2014-11-07 -
Opryskiwacz Profarmer ENTRY-HBS
2020-08-05 -
Przepływowe suszarnie seria Vjatka
2020-04-23 -
Pas lepny na roli 9 metrów
2013-05-17 -
skanowanie gleby Veris MSP 3150
2012-01-29
Spotkanie z przedstawicielami grup i organizacji producentów owoców i warzyw
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się z przedstawicielami grup i organizacji producentów owoców i warzyw.
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele władz
Krajowego Zrzeszenia Grup i Organizacji Producentów Owoców i Warzyw,
Związku Sadowników RP, Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych,
Stowarzyszenia „Grupy Wielkopolskie” oraz Unii Owocowej.
Dyskutowano
na temat bieżących problemów na jakie napotykają grupy i organizacje
producentów owoców i warzyw oraz na temat przyszłości tych podmiotów.
Zaprezentowano aktualny stan zorganizowania producentów owoców i warzyw w
grupach i organizacjach funkcjonujących na podstawie uregulowań
wspólnej organizacji rynków rolnych oraz przedstawiono ich główne
problemy, koncentrując się na kwestii udoskonalenia przepływu informacji
pomiędzy ARiMR, a grupami producentów, zwiększenia minimalnych
kryteriów wstępnego uznawania grup producentów oraz uznawania
organizacji producentów, uproszczenia zasad opracowywania programów
operacyjnych organizacji producentów.
Zwrócono
także uwagę na wnioski z audytu Komisji Europejskiej przeprowadzonego w
listopadzie 2010 r. dotyczącego wdrożenia systemu wsparcia.
Minister podkreślił, że grupy i organizacje producentów owoców i warzyw, a także grupy producentów rolnych są i będą bardzo ważnymi operatorami na rynku produktów rolnych, a rozwiązania służące stymulowaniu procesu organizacji producentów rolnych będą priorytetem w pracach resortu nie tylko w zakresie legislacji krajowej, ale także w zakresie uregulowań unijnych. Przedstawiciele MRiRW oraz ARiMR zadeklarowali, że są otwarci na współpracę z przedstawicielami krajowych grup i organizacji producentów owoców i warzyw.
Źródło: http://www.minrol.gov.pl/