Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Kominy wentylacyjne
2011-01-19 -
AminoCare Bydło - premiks paszowy
2015-03-16 -
Zbiornik paliwa 9000ST
2013-12-12 -
Opony rolnicze ANP-13 marki Dębica
2016-03-02 -
Agrotron M Deutz-Fahr
2013-02-04
Spotkanie z przedstawicielami branży mięsnej i sieci handlowych
Minister Marek Sawicki spotkał się dziś z przedstawicielami przetwórców mięsa wieprzowego oraz drobiowego, a także sieci handlowych.
Oprócz bieżącej sytuacji na rynku wieprzowiny podczas spotkania poruszano przede wszystkim kwestie relacji między sieciami handlowymi i przetwórcami, a także promocji polskiego mięsa i jego produktów.
Minister przypomniał, że w 2008 r. jako jeden z nielicznych podnosił problem spekulacji na rynku żywnościowym oraz problemy relacji w łańcuchu żywnościowym. Dziś dyskusje na ten temat toczą się na forum Unii Europejskiej. „Obecnie nie ma na forum unijnym i światowym liczących się polityków, którzy nie dostrzegaliby, że w obecnym wzroście cen żywności czynnik spekulacyjny jest dość istotny” – powiedział minister.
„Jeśli odniesiemy się do potrzeb żywnościowych świata, rosnącego popytu i jednocześnie wolumenu produkcji rolniczej, to mechanizm rynkowy jakim jest relacja popyt-podaż, nie wskazuje na konieczność tak drastycznych i tak wysokich wzrostów cen żywności – dodał Marek Sawicki.
Minister
zaproponował, aby w najbliższym czasie zorganizować spotkanie prawników
reprezentujących sieci handlowe i przetwórców, przy udziale prawników
resortu rolnictwa. Celem takiego spotkania będzie dyskusja na temat
kształtu umów zawieranych przez sieci handlowe i branżę mięsną. Minister
zaproponował również sygnatariuszom umów rozważenie możliwości zbadania
obecnego ich kształtu przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Marek Sawicki zadeklarował zainicjowanie dyskusji, w ramach powołanej przez niego Rady Promocji Polskiego Sektora Rolno-Spożywczego, na temat strategii promocji polskiej żywności, z udziałem funduszy promocji artykułów rolno-spożywczych. Zwrócił się do obecnych na spotkaniu przedstawicieli branży o powołanie zespołu, który zajmie się kwestią sprecyzowania wymogów jakościowych dla wyrobów mięsnych, zwłaszcza w kontekście promocji polskiej żywności.
Źródło: http://www.minrol.gov.pl/