Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Przetrząsacz Sip SPIDER 685|6
2019-12-19 -
Rozrzutnik obornika N-221 -8 T Cynkomet
2016-05-12 -
Głębosz WU23 / 150 WIFO
2020-10-14 -
Wozy paszowe SGARIBOLDI GULLIVER 8000
2020-07-30 -
Agrowłóknina BROCHARD
2013-03-01
Rozstrzygnięcie I edycji Ogólnopolskiego konkursu na najlepszy przepis kulinarny
W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie odbył się 2 października br. finał I edycji Ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w systemie unijnym Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności
W finale uczestniczyli autorzy 10 najlepszych przepisów. Konkursowe potrawy to:
- Polędwiczka pieczona z zalewy miodów pitnych na szpinaku miodowym podana z zapiekanką ziemniaczaną z oscypkiem i kiełbasą myśliwską w towarzystwie balsamicznego sosu z wiśniami nadwiślankami.
- Karp zatorski w pistacjowym chruście podany na warzywnym julienne wraz z uszkami z kaszą gryczaną, bryndzą i orzechami laskowymi.
- Choiński zawijaniec z sałatką z kiszonych szparagów.
- Kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree ziemniaczanym i słodko- kwaśną cukinią.
- Piernikowa karkówka w sosie śliwkowym w towarzystwie żurawin, jabłek i pieczonych ziemniaków.
- Pierś z gęsi w jabłkach Wealthy i sosie truskawkowo – jabłkowym z nutą rozmarynu.
- Roladki z piersi kaczki marynowanej w onisiówce, faszerowane boczkiem i oscypkiem z nutą rozmarynu.
- Syty Jasiek na sałatce oblany sosem.
- Tort makowy na miodzie drahimskim z suską sechlońską aromatyzowany lubelskim dwójniakiem.
- Pierś z kaczki z sosem wiśniowym podana z zielonymi szparagami na muślinowym puree ziemniaczano-fasolowym z sorbetem z melona.
W przygotowaniu potraw finałowych wykorzystano 22 spośród 35 polskich produktów zarejestrowanych oraz 1 aplikującego o rejestrację w systemie ChNP, ChOG i GTS.
Nagrody główne zdobyli:
I miejsce – Adrian Bujak z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie, autor przepisu na Kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree ziemniaczanym i słodko-kwaśną cukinią,
II miejsce – Martyna Osłowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 9 we Wrocławiu, autorka przepisu na Karpia zatorskiego w pistacjowym chruście podanym na warzywnym julienne wraz z uszkami z kaszą gryczaną, bryndzą i orzechami laskowymi,
III miejsce – Damian Łoźniewski i Damian Kowaczek z Zespołu Szkół Zawodowych w Ostródzie, autorzy przepisu na Polędwiczkę pieczoną z zalewy miodów pitnych na szpinaku miodowym podaną z zapiekanką ziemniaczaną z oscypkiem i kiełbasą myśliwską w towarzystwie balsamicznego sosu z wiśniami nadwiślankami.