Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
Zbiornik Tango Oil 1500 i 2500 ECO
2016-04-14 -
Lizawka solna z selenem
2015-12-30 -
Systemy zasypowe BIODOS
2020-04-28
Delegacja ze Sri Lanki w MRiRW
W dniu 21 października br. podsekretarz stanu Zofia Szalczyk przyjęła delegację ze Sri Lanki, której przewodniczył wiceminister plantacji Sri Lanki Earl Gunasekera.
W spotkaniu uczestniczyli również charge d’Affaires a.i. Ambasady Sri Lanki w Polsce D.S. de Silva, dyrektor ds. Promocji Rady Herbaty Sri Lanki (Sri Lanka Tea Board) Hasitha de Alwis oraz sekretarz w ministerstwie plantacji Sudharma Karunaratne.
Głównym celem wizyty delegacji lankijskiej w Polsce jest wsparcie rozwoju relacji gospodarczych między Polską a Sri Lanką oraz promowanie herbaty ze Sri Lanki na polskim rynku, m.in. podczas Forum Herbaty, organizowanym przez Radę Herbaty Sri Lanki. Goście omówili uwarunkowania produkcji herbaty, strukturę producentów, rodzaje herbaty w zależności od wysokości na jakiej jest uprawiana.
Podsekretarz stanu Zofia Szalczyk wysoko oceniła współpracę ze Sri Lanką w zakresie handlu herbatą i wyraziła przekonanie, że będzie się ona dalej prężnie rozwijać, biorąc pod uwagę wysokie uznanie wśród polskich konsumentów. Wyraziła również nadzieję, że podczas wizyty goście ze Sri Lanki będą mogli przekonać się o walorach polskiej żywności, co zaowocuje zwiększeniem zainteresowania polskimi produktami wśród lankijskich konsumentów i zwiększeniem polskiego eksportu do Sri Lanki. Wiceminister zachęcała stronę lankijską do zapoznania się z szeroką ofertą polskich produktów spożywczych i zwróciła uwagę, że w ostatnich latach znacznie zwiększył się eksport wielu polskich produktów tj. warzyw, owoców, drobiu.
Obie strony zapewniły, że są gotowe udzielić wsparcia do realizowania przedsięwzięć, których celem jest nawiązanie kontaktów handlowych między polskimi i lankijskimi przedsiębiorcami z branży spożywczej.
