Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Rozdzielacz doniczek RD35K
2012-01-10 -
Agregat podorywkowy GROM
2014-04-02 -
Autokarmniki Multimat
2015-03-04 -
Lusterka do ciągników Case IH GL0499
2011-12-14
Rejestracja kołocza śląskiego jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego
27 lipca 2011 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 733/2011 z dnia 22 lipca 2011 roku rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę kołocz śląski/kołacz śląski (ChOG).
Kołocz śląski (kołacz śląski) to prostokątne ciasto o wysokości ok.
3,5 cm, występuje w czterech odmianach ustalonych przez lata tradycji
wypieku: bez nadzienia, z nadzieniem serowym, makowym lub jabłkowym.
Pokryty jest złocistą posypką z cukrem pudrem, która dzięki zastosowaniu
dużej ilości masła charakteryzuje się maślanym zapachem, ma gęstszą
konsystencję i jest grubsza w porównaniu do posypek stosowanych w innych
rejonach kraju. Kolejną specyficzną cechą, odróżniającą kołocza
śląskiego od innych, podobnych wyrobów jest jego kształt, kołacze
występujące w innych rejonach Polski są okrągłe.
Cechy
specyficzne kołocza śląskiego związane są nie tylko z dawną tradycją i
walorami sensorycznymi wypieku, ale również z wciąż żywą na Śląsku
symboliką kołacza jako ciasta obrzędowego. Mieszkańcy Śląska, który jest
terenem pogranicza, w szczególny sposób są przywiązani do tradycji i
dbają o dziedzictwo kulturowe. Tradycja kołocza śląskiego jako pieczywa
obrzędowego, szczególnie weselnego, obecna jest na Śląsku od dawnych
czasów. Świadczy o tym m. in. legenda jak w zamierzchłych czasach
mieszkające w Dolinie Nysy niewielkie skrzaty pokazały sprytnej
dziewczynie w jaki sposób piec kołacz, a ona przekazała tę wiedzę innym
ludziom zamieszkującym Śląsk.
Obecnie już 29 polskich produktów zostało wpisanych do unijnych rejestrów. Informacje na temat zarejestrowanych produktów można znaleźć tutaj.