Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Polska żywność w Waszyngtonie
Ponad 30 polskich firm z branży spożywczej promowało swoje produkty na międzynarodowych targach żywności Summer Fancy Food Show w Waszyngtonie.
Rolą ministerstwa jest otwarcie możliwości eksportu na dany rynek, a więc uzgodnienie wszystkich jego warunków, jak np. świadectwa weterynaryjne. Kontrakty zawierają już sami przedsiębiorcy – powiedział podsekretarz stanu Andrzej Butra przebywający w dniach 15-20 czerwca z oficjalną wizytą w Waszyngtonie.
Targi żywności Fancy Food Show, to jedne z największych i najstarszych tego typu imprez. Zazwyczaj odbywają się w Nowym Jorku, w tym roku wyjątkowo zostały zorganizowane w Waszyngtonie.
Rolnictwo i przemysł rolno-spożywczy to jedyna gałąź, która przynosi dochód w handlu zagranicznym. Według wiceministra Butry wymiana produktami rolnymi ze Stanami Zjednoczonymi nie jest duża i wiele zależy od aktywności przedsiębiorców. Polska eksportuje do USA głównie szynkę wieprzową, wódkę, ryby oraz wyroby czekoladowe.
Podczas prowadzonych w Waszyngtonie rozmów z przedstawicielami administracji i sektora rolnego Stanów Zjednoczonych poruszano przede wszystkim kwestie dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA, różnic w funkcjonowaniu europejskiego i amerykańskiego modelu rolnictwa, a także możliwości wymiany doświadczeń i perspektyw dalszej współpracy, szczególnie szkoleniowej i eksperckiej. Wiceminister Andrzej Butra podkreślał, że nasze produkty spożywcze są wysokiej jakość i posiadamy duże możliwości ich eksportu. Amerykanie wysoko oceniają potencjał Polski w tym zakresie.
Strona amerykańska wskazywała na możliwości importu polskiej żywności, jakie wynikają z wzrastającego na tym rynku popytu na unikalne artykuły rolno-spożywcze o najwyższej jakości, a także z nowej umowy UE-USA w zakresie wzajemnego dostępu do rynku podmiotów sektora ekologicznego.
Przed spotkaniem z zastępcą sekretarza rolnictwa USA Kathleen Merrigan, strona amerykańska przekazała projekty raportów z audytu polskich zakładów wieprzowych i audytu polskiego systemu nadzoru nad produkcją mięsa drobiowego, przeprowadzonych w 2011 r. Zatwierdzenie raportu jest niezbędne dla uzyskania dostępu polskiego drobiu do rynku USA.
Podczas targów Summer Fancy Food Show Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowało stoisko informacyjno-promocyjne, na którym promowane były produkty, które posiadają znak programu Poznaj Dobra Żywność.
Oprócz promocji na targach, w waszyngtońskich restauracjach odbywały się pokazy przygotowywania posiłków z polskich produktów.