Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Wozy paszowe
2014-06-03 -
Poidła dla bydła
2019-07-24 -
Opryskiwacz zaczepiany 1200 litrów
2011-05-10
Polska żywność w Waszyngtonie
Ponad 30 polskich firm z branży spożywczej promowało swoje produkty na międzynarodowych targach żywności Summer Fancy Food Show w Waszyngtonie.
Rolą ministerstwa jest otwarcie możliwości eksportu na dany rynek, a więc uzgodnienie wszystkich jego warunków, jak np. świadectwa weterynaryjne. Kontrakty zawierają już sami przedsiębiorcy – powiedział podsekretarz stanu Andrzej Butra przebywający w dniach 15-20 czerwca z oficjalną wizytą w Waszyngtonie.
Targi żywności Fancy Food Show, to jedne z największych i najstarszych tego typu imprez. Zazwyczaj odbywają się w Nowym Jorku, w tym roku wyjątkowo zostały zorganizowane w Waszyngtonie.
Rolnictwo i przemysł rolno-spożywczy to jedyna gałąź, która przynosi dochód w handlu zagranicznym. Według wiceministra Butry wymiana produktami rolnymi ze Stanami Zjednoczonymi nie jest duża i wiele zależy od aktywności przedsiębiorców. Polska eksportuje do USA głównie szynkę wieprzową, wódkę, ryby oraz wyroby czekoladowe.
Podczas prowadzonych w Waszyngtonie rozmów z przedstawicielami administracji i sektora rolnego Stanów Zjednoczonych poruszano przede wszystkim kwestie dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA, różnic w funkcjonowaniu europejskiego i amerykańskiego modelu rolnictwa, a także możliwości wymiany doświadczeń i perspektyw dalszej współpracy, szczególnie szkoleniowej i eksperckiej. Wiceminister Andrzej Butra podkreślał, że nasze produkty spożywcze są wysokiej jakość i posiadamy duże możliwości ich eksportu. Amerykanie wysoko oceniają potencjał Polski w tym zakresie.
Strona amerykańska wskazywała na możliwości importu polskiej żywności, jakie wynikają z wzrastającego na tym rynku popytu na unikalne artykuły rolno-spożywcze o najwyższej jakości, a także z nowej umowy UE-USA w zakresie wzajemnego dostępu do rynku podmiotów sektora ekologicznego.
Przed spotkaniem z zastępcą sekretarza rolnictwa USA Kathleen Merrigan, strona amerykańska przekazała projekty raportów z audytu polskich zakładów wieprzowych i audytu polskiego systemu nadzoru nad produkcją mięsa drobiowego, przeprowadzonych w 2011 r. Zatwierdzenie raportu jest niezbędne dla uzyskania dostępu polskiego drobiu do rynku USA.
Podczas targów Summer Fancy Food Show Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowało stoisko informacyjno-promocyjne, na którym promowane były produkty, które posiadają znak programu Poznaj Dobra Żywność.
Oprócz promocji na targach, w waszyngtońskich restauracjach odbywały się pokazy przygotowywania posiłków z polskich produktów.