Kategorie
Zobacz również tu
-
Rola obszarów wiejskich
2025-04-01 -
Krajowe ceny produktów mlecznych
2025-04-01 -
Wzrost cen unijnej kukurydzy
2025-04-01
Poznaj produkty
-
Seria MF 3000 SZ0687
2011-12-14 -
Poidła smoczkowe
2013-08-19 -
Rozrzutnik obornika N280/2 – 10t
2016-01-14 -
Cyklony
2014-01-21 -
Płyta warstwowa dachowa PUR | PIR
2018-02-27
Minister Sawicki na Targach EXPO 2015 w Mediolanie
- Polska żywność ma już swoją eksportową markę. Światowa Wystawa EXPO ma szansę przybliżyć nas do kolejnego rekordu – powiedział minister Marek Sawicki, podczas targów w Mediolanie.

- Chcemy aby eksport produktów rolno-spożywczych pobił w tym roku ubiegłoroczny rekord – dodał minister – chcemy, aby udział tego segmentu w całym naszym eksporcie wzrósł z obecnych 13% do 15% i wszedł na drugie miejsce wyprzedzając przemysł chemiczny.
Podczas trwającej obecnie wystawy światowej EXPO 2015 w Mediolanie odbyło się Międzynarodowe Forum Rolnicze.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki, występując na nim zwrócił uwagę, że Polska 11 lat temu była importerem netto, a teraz jest znacznym eksporterem żywności.
- Zwiększyliśmy jej produkcję o 40%. Obecnie 30% naszej żywności eksportujemy do ponad 170 krajów świata – podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa.
- Ziemia rolnicza jest w rękach chłopskich, średnia powierzchnia gospodarstwa to 10 ha. W tych gospodarstwach mamy bioróżnorodność, reżimy jakości, produkcję zgodną z wymogami środowiska oraz z wymogami konsumenckimi. Racjonalnie zainwestowaliśmy w modernizację przemysłu przetwórczego dzięki funduszom Unii Europejskiej. To recepta na nasz sukces. Śmiem powiedzieć, że dzięki dobrze wydanym funduszom unijnym mamy najlepszy na świecie przemysł przetwórczy, o czym najlepiej świadczą wyniki jego eksportu – powiedział minister Sawicki zwracając się do uczestników mediolańskiego forum.
Szef polskiego resortu rolnictwa poruszył również problem marnotrawstwa żywności na świecie.
- Szacuje się, że w krajach trzeciego świata brak przemysłu przetwórczego oraz nowoczesnego przechowalnictwa i chłodni powoduje, że nawet 50% żywności, która zanim trafi na stoły konsumentów jest tracona – podkreślił minister Sawicki.
- Z kolei w bogatych krajach europejskich, poprzez nadmierne zakupy, nawet 30% żywności ląduje w śmietnikach – dodał minister.
- Te dwa aspekty pokazują, w kontekście problemu światowego głodu, jakie działania powinniśmy podejmować aby poprawić los miliardów ludzi głodujących na świecie – zwrócił uwagę polski minister rolnictwa.
W opinii ministra Marka Sawickiego, np. z punktu widzenia bogatych państw europejskich, ich rola polegałaby na w inwestowaniu w przetwórstwo, przechowalnictwo i w nowoczesne chłodnie właśnie w tych krajach trzecich.
Czytaj dalej na następnej stronie...
