Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Przetrząsarka Przetrząsacz PASOWY Pasówka
2011-11-02 -
Bezrękawnik ocieplany BARRAKUDA
2011-05-16 -
Agregat podorywkowo-ścierniskowy U487 4,2m
2016-02-08
Kiełbasy jałowcowa i myśliwska z unijnym znakiem GTS
19 kwietnia 2011 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostały opublikowane rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 379/2011 i 382/2011 z dnia 18 kwietnia 2011 r. rejestrujące w rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności „kiełbasę myśliwską” i „kiełbasę jałowcową” (GTS).
Obecnie 8 polskich produktów zostało zarejestrowanych w kategorii Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
„Kiełbasa jałowcowa” charakteryzuje się niepowtarzalnym
smakiem i zapachem. Cechy te są wynikiem stosowania w procesie produkcji
owoców krzewu jałowca (Juniperus), rozdrabnianych tuż przed
dodaniem do mięsa, natomiast wędzenie w dymie jałowcowym dopełnia jej
smak i potęguje wyjątkowy zapach. Istotnym składnikiem kiełbasy
jałowcowej wpływającym na jej specyfikę jest mięso wieprzowe, które musi
charakteryzować się stosunkowo dużą zawartością tłuszczu
śródmięśniowego, tzw. marmurkowatością nadającą produktowi pożądaną
kruchość, soczystość oraz doskonały smak.
Tradycje przyprawiania i
wędzenia mięsa jałowcem kultywowano w lokalnych i regionalnych
odmianach różniących się niuansami technologicznymi, ale też niekiedy
rodzajem stosowanych mięs. W przeszłości eksperymentowano np. z kiełbasą
jałowcową z dziczyzny. Tak sprawiane kiełbasy odróżniały się smakowo,
ale istota receptury pozostawała wszędzie ta sama.
Nazwa „kiełbasy myśliwskiej” ściśle wiąże ją z łowiectwem, jednakże jej rynkowe przeznaczenie historycznie miało szerszy zasięg. Trwałość, dzięki podsuszaniu i wędzeniu, niewielkie rozmiary, czyli krótkie cienkie batony, czyniły z niej idealny składnik prowiantu zabieranego na wędrówki, podróże i dłuższe pobyty w miejscach, gdzie żywność była trudno dostępna.
W dawnej Polsce myślistwo i polowania stanowiły zawsze domenę arystokracji i szlachty, a dziczyzna gościła wyłącznie na stołach w pałacach, dworkach i u zamożnych mieszczan. Nieodłącznym i zwyczajowym elementem ekwipunku myśliwego była i jest torba myśliwska. Trzymano w niej m.in. suchy prowiant przydatny w czasie całodniowych wędrówek po lesie. Stałym elementem prowiantu do zagryzania w chwilach odpoczynku była kiełbasa myśliwska − podsuszana i wędzona, a dzięki temu stosunkowo trwała.
W
trakcie procedury rejestracyjnej Austria, Niemicy i Czechy złożyły
sprzeciwy wobec rejestracji tych kiełbas. Jednak wyjaśnienia złożone
przez stronę polską zostały przyjęte i produkty wpisano do rejestru
Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Obecnie już 26 polskich produktów zostało wpisanych do unijnych rejestrów Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Informacje na temat zarejestrowanych produktów można znaleźć tutaj.