Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Mescomp - Mierniki na ziarno całe Wile 55
2020-08-07 -
Agregat Uprawowy 2,5 M
2014-01-05 -
Aerator pryzm materiałów organicznych N904
2013-04-05 -
Traktorek Yanmar F22D 4x4
2011-12-19 -
Oryginalne części Massey Ferguson
2019-07-24
„Karp zatorski” zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia
20 maja 2011 roku w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 485/2011 z dnia 18 maja 2011 roku rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę karp zatorski (ChNP).

Początki hodowli karpia w Zatorze datuje się na XIV wiek. Pierwsze
stawy budowano systemem paciorkowym wzdłuż rzek. Umożliwiało to
grawitacyjny dopływ i odpływ wody, w tym także osuszanie dna. W ten
sposób powstały stawy wokół górnej Wisły, Soły i Skawy. Wiek XVI był
okresem silnego rozkwitu gospodarki stawowej nastawionej głównie na
hodowlę karpi. Pośród wielu ośrodków obszar Zatora wyraźnie wyróżniał
się ilością utworzonych stawów i dlatego nazywany jest „Doliną Karpia”.
Karp
zatorski to hybryda powstała z krzyżowania czystej linii karpia
zatorskiego z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i
izraelską. Karp zatorski charakteryzuje się dobrym wygrzbieceniem,
zwartą formą i oliwkowym lub oliwkowo-niebieskim kolorem. Jest rybą
szybko przyrastającą o wysokiej wydajności mięsnej. Mięso karpia
zatorskiego pozbawione jest zapachu mułu i wyróżnia się świeżym rybim
zapachem oraz delikatnym smakiem. Wyjątkowy smak karp zawdzięcza tzw.
„zatorskiej metodzie chowu”, a w szczególności sposobowi żywienia
opartemu na naturalnym pokarmie stawowym i dożywianiu jedynie wysokiej
jakości naturalnymi zbożami pochodzącymi od lokalnych producentów.
Nie można jednak zapominać, że na doskonałe walory i sławę tego produktu wpływa wyjątkowo czyste środowisko naturalne, które zachwyca swym bogactwem i różnorodnością. Pośród licznych stawów hodowlanych znalazło swoją bezpieczną przystań wiele zagrożonych gatunków ptactwa, warto wymienić choćby ślepowrona, rybitwę białowąsą czy też rzadko spotykane gatunki czapli, perkozów i kaczek. Stawy rybne w „Dolinie Karpia” są także najważniejszy miejscem występowania wielu zagrożonych i rzadko spotykanych roślin wodnych i bagiennych. Zaliczają się do nich takie okazy jak wpisane do Polskiej Czerwonej Księgi oczeret sztyletowaty, kotewka orzech wodny i grzybieńczyk wodny.
Obecnie już 27 polskich produktów zostało wpisanych do unijnych rejestrów. Informacje na temat zarejestrowanych produktów można znaleźć tutaj.
Źródło: http://www.minrol.gov.pl/
