Jakość mięsa wołowego – europejska oraz polska perspektywa

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba uczestniczył w otwarciu międzynarodowej konferencji pt. „Jakość mięsa wołowego – europejska oraz polska perspektywa”.

Jakość mięsa wołowego – europejska oraz polska perspektywa
Nasze sale są zawsze otwarte na spotkania i dyskusje, a ta dzisiejsza konferencja, zorganizowana przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, jest bardzo ważna – podkreślił szef resortu rolnictwa zwracając się do organizatorów i uczestników konferencji i dodał:
 
Cieszę się, że konferencja ma charakter międzynarodowy i uczestniczą w niej specjaliści i naukowcy z krajów, które mają większe doświadczenie od nas w nowoczesnej produkcji mięsa wołowego. Niestety, przez wiele lat nie było u nas warunków rozwoju procesów konsolidacyjnych w produkcji, uboju, przetwórstwie i handlu. Jestem przekonany, że wnioski wypływające z dzisiejszej konferencji przyczynią się do dynamicznego, nowoczesnego rozwoju tego sektora.
 
Minister Stanisław Kalemba zwrócił uwagę na to, że pomimo niskiego spożycia wołowiny w Polsce bardzo dobrze rozwija się jej eksport. Ten produkt wysyłany jest do 60. państw. W produkcji mięsa wołowego zajmujemy 8. miejsce w Unii Europejskiej.
 
Szef resortu rolnictwa przedstawił także aktualną sytuację dotycząca zmian w przyszłej Wspólnej Polityce Rolnej i polskiego stanowiska w tym zakresie. Podkreślił przy tym znaczenie wielkości środków finansowych, jakie będą skierowane na II filar WPR, czyli na rozwój i modernizację.
 
Rolnictwo i tereny wiejskie to wielki skarb Polski. W ciągu ostatnich 20. lat dokonaliśmy ogromnego postępu dzięki czemu osiągamy tak duże sukcesy w handlu międzynarodowym produktami rolno-spożywczymi. Dlatego tak istotne dla nas jest kontynuowanie procesów modernizacyjnych – podkreślił minister Stanisław Kalemba.
 
Wśród zaproszonych na konferencję gości byli również szefowie sejmowej i senackiej komisji rolnictwa – Krzysztof Jurgiel oraz Jerzy Chróścikowski.
 


Tagi:
źródło: