Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Mulczery międzyrzędowe ORSI FLAIL D
2015-03-11 -
Eletor SYR-DT-02-W
2020-02-07
Czy Polsce zagraża spadek żyzności gleb?
Minister Marek Sawicki wziął dziś udział w seminarium dotyczącym problematyki żyzności gleb, zorganizowanym już po raz drugi w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi.
Dyrektor Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach Wiesław Oleszek witając wszystkich zebranych wyraził swoje zadowolenie z dużego zainteresowania spotkaniem.
Zwracając się do
uczestników minister Sawicki powiedział: „Temat, który poruszamy jest
trudny, ale zarazem bardzo ważny. Z pewnością gleba i jej żyzność jest
tym czynnikiem produkcji, który ma w dużym stopniu charakter odnawialny.
Jednak to w jakim stopniu odnawialny zależy od tych, którzy tego
czynnika używają.
Chciałbym, abyśmy zastanowili się nad tym, co można zrobić w sprawie zachowania żyzności gleb w Polsce i Europie, czy rzeczywiście zagraża nam jej spadek oraz jak poprzez podnoszenie próchniczności przeciwdziałać niekorzystnym zjawiskom, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Mam nadzieję, że uda nam się pokazać jak żyzność poprawiać, a nie tylko wykorzystywać. Chcę, aby dzisiejsze spotkanie naukowców i praktyków było także okazją do dyskusji na temat przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej, w odniesieniu do gleby jako czynnika produkcji, rozumianego szerzej, niż tylko w kategoriach ekonomicznych.”
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele środowiska rolniczego, a także środowisk naukowych oraz urzędów i agencji działających w sektorze rolno-żywnościowym.
Podczas pierwszego spotkania, zorganizowanego w grudniu ubiegłego roku, prezentowane były fakty, przyczyny i skutki dotyczące spadku żyzności gleb, natomiast dzisiejsze spotkanie było praktycznym ujęciem problemu oraz próbą znalezienia sposobów na łagodzenie skutków związanych ze spadkiem żyzności.
Źródło: http://www.minrol.gov.pl/