Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
ŚWIDER DO ŁUPAREK FI 107 mm HARTOWANY
2012-05-31 -
Hale do woltyżerki - lonżowniki
2015-04-20 -
FOR BUG - aerozol, pianka
2014-02-14
Pora na pomidora, jabłko, gruszkę, kalafiora…
…czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców. O tym, że są one zdrowe, smaczne i bezpieczne przekonywał dzisiaj minister Marek Sawicki, podczas konferencji prasowej, inaugurującej kampanię BezpieczneWarzywa.pl.
– Chcę bardzo mocno podkreślić, że polskie warzywa są nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim bezpieczne. W obliczu ostatniego kryzysu, wywołanego epidemią E.coli, przeprowadziliśmy tysiące prób i badania te nie wykazały zakażenia wspomnianą bakterią. Potwierdziły, że polskie owoce i warzywa są bezpieczne. Nie ma żadnego zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów, wręcz przeciwnie ich spożywanie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Doskonale wiemy, że warzywa są bardzo ważnym elementem diety człowieka, a kampania BezpieczneWarzywa.pl ma na celu odbudować zaufanie do ich spożywania i zwiększyć popyt na świeże warzywa i owoce – powiedział minister Sawicki.
Spotkanie, w którym uczestniczyli także Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Tadeusz Kłos oraz Marian Sikora Przewodniczący Rady Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, było okazją do prezentacji prac polskich inspekcji. Zarówno IJHARS, jak i PIORIN na bieżąco monitorują sytuację oraz prowadzą kontrole warzyw i owoców.
Przedstawiciele wspomnianych Inspekcji oraz reprezentanci producentów rolnych bardzo wyraźnie zaznaczyli, że w Polsce nie stwierdzono żadnych przypadków zakażenia EHEC w wyniku spożycia polskich produktów. Polskie warzywa i owoce spełniają wszelkie normy i standardy określone w przepisach unijnych. Wszyscy zgodnie podkreślali potrzebę promocji polskich produktów rolno-spożywczych, a swoją obecnością na spotkaniu potwierdzili chęć włączania się w tego typu inicjatywy.
– Polska kuchnia obfituje w rozmaite smaki i zapachy, a wśród nich są również pory i pomidory. Zachęcam, więc do spożywania polskich, świeżych warzyw i owoców, gdyż są one zdrowe i smaczne. Polskie warzywa i owoce są bezpieczne – podsumował Marek Sawicki.
Konferencja była również okazją do przypomnienia o Programie „Mój Rynek”, który ma na celu ułatwienie rolnikom sprzedaży bezpośredniej produktów rolno-spożywczych. – „Mój Rynek” będzie realizowany z myślą o konsumentach i producentach tak, aby umożliwić im przeprowadzanie transakcji w sposób bezpośredni. Rolnik wyprodukowane warzywa, owoce oraz przetworzone w swoim gospodarstwie produkty będzie mógł na takim targowisku sprzedawać sam, a konsument będzie decydował od którego producenta-rolnika te zdrowe i świeże produkty zakupi – wyjaśnił szef resortu rolnictwa. Minister zaprezentował również logotyp, który będzie elementem łączącym wszystkie targowiska powstałe lub zmodernizowane dzięki współfinansowaniu w ramach działania „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Po oficjalnej inauguracji kampanii BezpieczneWarzywa.pl przed siedzibą Centralnej Biblioteki Rolniczej miała miejsce akcja „Pora na Pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Podczas happeningu przedstawiciele producentów warzyw i owoców zaprosili wszystkich uczestników spotkania oraz przechodniów, mieszkańców Warszawy i turystów, na degustację warzyw.
Organizatorem kampanii Bezpieczne.Warzywa.pl jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, a środki na jej realizację pochodzą z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.