Tematem Sesji są Zrównoważone systemy żywnościowe i zdrowe odżywianie w Europie i Azji Centralnej.
W swoim wystąpieniu minister Grzegorz Puda podkreślił potrzebę dalszych postępów w realizacji celów społeczności międzynarodowej w obszarze zrównoważonego rozwoju, w tym eliminacji głodu i niedożywienia, również w kontekście skutków pandemii COVID-19. Szef polskiego resortu rolnictwa przedstawił przykłady naszych działań, przede wszystkim dotyczących promocji zdrowych nawyków żywieniowych i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności. Zadeklarował również wolę aktywnego uczestnictwa Polski w dyskusji na temat transformacji systemów żywnościowych, bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego, zdrowia publicznego, zdrowego żywienia i zrównoważonego rolnictwa.
32. Sesja Regionalnej Konferencji FAO dla Europy potrwa do 4 listopada br. Regionalne konferencje FAO są zwoływane co dwa lata, skupiając wszystkich członków FAO z danego regionu (w przypadku Europy i Azji Środkowej – 53 kraje i UE), obserwatorów z organizacji międzynarodowych oraz organizacji pozarządowych. Konferencje regionalne FAO służą wymianie informacji i ustaleniu priorytetów regionalnych prac FAO.
Temat trwającej sesji jest bezpośrednio powiązany z planowanym w 2021 r. Szczytem Systemów Żywnościowych ONZ. Minister Grzegorz Puda, podobnie jak i inni uczestnicy sesji, podkreślił duże znaczenie Szczytu dla transformacji światowych systemów żywnościowych.