Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Sektosep®
2015-04-23 -
Rotator skrzyni przedniej K85-1600- WIFO
2020-10-13 -
BAUER poliestrowe wozy do gnojowicy
2020-04-03 -
Kosiarka dyskowa Sip SILVERCUT DISC 340S
2019-12-13
Przetwórstwo surowców rolniczych na poziomie gospodarstwa rolnego
22 marca 2011 r. w Sali Kolumnowej Urzędu Marszałkowskiego w Zielonej Górze odbyła się konferencja nt: „Przetwórstwo surowców rolniczych na poziomie gospodarstwa rolnego". Organizatorem spotkania był Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku.
Konferencję otworzył Stanisław Tomczyszyn – Członek Zarządu Województwa Lubuskiego.
Podczas spotkania zaproszeni goście omawiali następujące zagadnienia:
-
Janusz Gralak, Zastępca Wojewódzkiego Inspektora WIJHARS mówił o obowiązujących przepisach oraz jaki jest nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych.
-
Tadeusz Woźniak,- Wojewódzki Lekarz Weterynarii omówił wymagania weterynaryjne w gospodarstwach rolnych zajmujących się przetwórstwem oraz bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego.
-
Bogdan Wiatr - Zastępca Prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego poruszył temat o możliwościach przetwórstwa wołowiny w warunkach gospodarstwa rolnego.
-
Klaudiusz Balcerzak - Poseł na Sejm RP przedstawił swoje stanowisko nt. „Rynek artykułów żywnościowych - warunki i perspektywy rozwoju”.
-
Przemysław Buda - Bomofar Ferma Jeleni w Dąbrówce, przedstawił jakie są szanse dywersyfikacji dochodu w gospodarstwie rolnym poprzez hodowle jeleniowatych.
-
Nie zabrakło zagadnień ekonomicznych, które omówił Andrzej Mierzejewski, przedstawiciel ARiMR, mówił o tym jakie są możliwości uzyskania dofinansowania na działalność w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego.
-
Na koniec Jacek Urbański, Prezes Zarządu Zielonogórskiego Rynku Rolno-Towarowego S.A omówił jak powinien wyglądać marketing produktów dobrej jakości, pochodzących z własnego przetwórstwa.
Na koniec wywiązała się dyskusja, w której głos zabrali
delegaci Lubuskiej Izby Rolniczej. Eugeniusz Nieparko powiedział, że
największym wrogiem producenta jest państwo – za dużo przepisów, obwarowań
prawnych, a tak naprawdę jedynym wyznacznikiem powinien być klient. Takich
problemów jak w Polsce nie mają nasi zachodni sąsiedzi, i od nich powinniśmy
brać przykład.
Andrzej Kuziemski - mówił o tym, że produkcja
ekologiczna jest bardzo droga, a większość tych produktów sprzedaję się na
zachód, bo w Polsce niestety nie ma zbytu na tego typu towar. Również
wspomniał o obowiązujących rygorystycznych przepisach, które utrudniają
życie rolnika.
Władysław Piasecki - Prezes Lubuskiej Izby Rolniczej, mówił o tym, że musimy iść do przodu, niestety w naszym kraju małymi kroczkami. Zachęcał do wspierania lokalnych producentów poprzez zakup ich wyrobów - sam tak robi od wielu lat.
Konferencji towarzyszyły prezentacje kilku gospodarstw rolnych, produkujących żywność na poziomie własnego gospodarstwa. Można było degustować m.in. wędliny, kiełbasy, ryby i miód.
- Gospodarstwo Rybackie 'KARP" Sp. z o.o Osiecznica - Zdzisław Banaszak i Leon Górski
- Bomofar, Ferma Jeleni w Dąbrówce- W.Piasecki, M.Buda, J.Borkowski
- Zakład Wyrobów Wędlin Metodą Tradycyjną w Radoszynie - Ewa Kasprzak
- Gospodarstwo rolno-warzywne w Lipkach Wielkich - Henryk Sondej
- Gospodarstwo Pszczelarskie w Gralewie - Wiesław Dudek
- PHPiU MADAKS w Przytocznej - Stanisław Mikanowicz
Źródło: http://www.lir.agro.pl/
Foto. LIR