Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Opony rolnicze 800/70R38 marki Goodyear
2014-11-07 -
Opryskiwacz Profarmer ENTRY-HBS
2020-08-05 -
Przepływowe suszarnie seria Vjatka
2020-04-23 -
Pas lepny na roli 9 metrów
2013-05-17 -
skanowanie gleby Veris MSP 3150
2012-01-29
Lubuscy drobiarze zwiedzali biogazownie
W dniach 7- 8 kwietnia br. przedstawiciele Zrzeszenia Rolników i Producentów „Indyk Lubuski”, rolnicy oraz członkowie Lubuskiej Izby Rolniczej uczestniczyli w wyjeździe studyjnym do Niemiec organizowanym przez Rajmunda Reichela dyrektora firmy Wolf System z Siemianowic Śląskich przy współpracy firmy „Bomadek” z Trzebiechowa.
Wyjazd obejmował zwiedzanie czterech biogazowni rolniczych, w szczególności takich gdzie do produkcji biogazu używany jest pomiot drobiowy. Przewodnikiem po obiektach był Klaudiusz Nowotny, przedstawiciel firmy Ökotek-Anlagenbau GmbH. Firma ta zajmuje się realizacją projektów biogazowni. Wszystkie zwiedzane biogazownie były wybudowane przez firmę Wolf System.
Pierwszy dzień rozpoczął się od zwiedzania biogazowni z
suchą fermentacją o mocy 700 kW, która znajduje się w gospodarstwie Tobias
Barthel & Christian Landwehr w Wickershain k/Lipska. Ciekawostką jest, że
gospodarstwo to nie posiada własnego substratu,
który kupuje od okolicznych rolników, co w polskich realiach byłoby
nieopłacalne.
Dzienny wsad do biogazowni wynosi 30 t w tym 1/3 kiszonki kukurydzianej, 1/3 pomiotu kurzego, 1/3 trocin. Odchody drobiu nie są łatwym surowcem dla procesu fermentacji metanowej. Najważniejszym utrudnieniem dla efektywnej ich fermentacji jest wysoka zawartość azotu w formie amonowej, dlatego w tym przypadku pomiot kurzy nie może przekroczyć 60% wsadu. Część energii cieplnej w tym gospodarstwie wykorzystywana jest do ogrzewania uprawy szparagów. Poprzez wprowadzanie 20 cm pod ziemią rur z ciepłą wodą, można przyspieszyć zbiór o dwa miesiące. Dzięki czemu uzyskana cena za sprzedane szparagi jest dwu a nawet trzykrotnie wyższa niż w sezonie. Pozostałe ciepło wykorzystywane jest do ogrzania miejskiego basenu oraz budynków mieszkalnych.
Druga zwiedzana biogazownia to Biogas GbR Ostrau w Mutzschen o mocy 900 kW. W tym przypadku najbardziej popularny substrat używany do produkcji biogazu, pochodzący z własnego gospodarstwa, 3/4 gnojowicy i 1/4 kiszonka kukurydziana. Ciepło w tym gospodarstwie wykorzystuje się do uprawy szparagów oraz ogrzania budynków mieszkalnych.
Dzień zakończył się konferencją z przedstawicielami
Ökotek-Anlagenbau GmbH. K.
Nowotny przedstawił historię firmy. Mówił również o tym, że bariery przy
budowie pierwszych biogazowni w Niemczech, były takie same jak teraz są
spotykane po polskiej stronie. W szczególności brak akceptacji
społeczeństwa, niejasne ramy prawne oraz problem z przyłączeniem do sieci
energetycznej.
Wspominał o tym, że w Polsce teraz jest najlepszy czas na inwestowanie w biogazownie, ze względu na to, że jest jeszcze dobra dostępność surowca na rynku, istnieje możliwość zaspokojenia swojego gospodarstwa w ciepło, a przez to polepszenie swojej konkurencyjności, a czas amortyzacji biogazowni w Polsce przy skorzystaniu z dotacji może wynieść ok. 6 lat.
Drugi dzień wyjazdu rozpoczął się od zwiedzania biogazowni o mocy 500 kW w gospodarstwie Agrargenossenschaft e.G. Jasewitz. Gospodarstwo liczy 2000 ha i ma charakter roślinny. Od 2010 roku została tu rozpoczęta hodowla suma afrykańskiego. Wsad do biogazowni stanowi kiszonka z kukurydzy, gnojowica zakupiona od innych rolników, oraz woda z hodowli suma, którą należy codziennie wymieniać. Energie cieplną wykorzystuje się do suszenia zboża, ogrzania domów prywatnych oraz przy hodowli ryb.
W związku z odmienną biologią i wymaganiami chów suma
afrykańskiego różni się znacznie od technologii stosowanych w chowie innych
gatunków. Jest to gatunek bardzo odporny na niekorzystne warunki środowiska,
takie jak: duża ilość materii organicznej w wodzie, duża zawartość amoniaku,
a co za tym idzie niska zawartość tlenu w wodzie. Nie stosuje się przy tej
hodowli leków. Hodowla odbywa się pod dachem, w zbiornikach. Tucz przebiega
w bardzo dużych zagęszczeniach i wymaga ciepłej wody o temperaturze
wynoszącej powyżej 25°C. Ciepło z biogazowni potrzebne do ogrzania
wody wykorzystuje się tu przez cały rok. Sum gotowy jest do sprzedaży po 5
miesiącach hodowli. Gospodarstwo to sprzedaje ok. 100 t ryby w ciągu roku.
Ostatnim punktem wyjazdu była biogazownia w trakcie budowy w Jacobsdorf, niedaleko granicy z Polską. Biogazownia o mocy 250 kW ma być uruchomiona w czerwcu. Do produkcji energii będzie wykorzystywać pomiot indyczy oraz kiszonkę z kukurydzy. Budowa biogazowni przy fermie drobiu pozwali wykorzystać ciepło do ogrzewania budynków inwentarskich. Zagospodarowanie pozostałości po fermentacji dostarczy znacznie mniej problemów w porównaniu z odchodami świeżymi, przez zmianę ich właściwości: zmniejszy się uciążliwy zapach, a przyswajalność składników przez rośliny będzie lepsza.
Uczestnicy wyjazdu mieli okazję poznać cele
funkcjonowania biogazowni rolniczych głównie w branży drobiarskiej - z
jednej strony utylizację odpadów rolniczych i redukcję emisji metanu, z
drugiej zaś - produkcję energii elektrycznej i cieplnej, przynoszącą
dodatkowy dochód dla
gospodarstwa.
GALERIA:
Właściciel gospodarstwa Tobias Barthel przedstawiał temat z akcentem na praktyczne aspekty
Członkowie grup producenckich zainteresowani technologią biogazowni rolniczych
Z lewej Gerhard Wilhelm, szef Okotec-Anlagenbau, którego firma wdrożyła ok. 40 biogazowni. Drugi od prawej Rajmund Reichel, dyrektor Działu Zbiorniki Betonowe i Silosy firmy WOLF SYSTEM
Hodowla suma afrykańskiego jako działalności pobocznej biogazowni
Zgromadzone zapasy substratu do biogazowni
Biogazownia w budowie
Źródło: http://www.lir.agro.pl/