| Autor: redakcja1

Bliski kuzyn popularnego grzybka mun w polskich lasach

Lasy Państwowe mają dobrą wiadomość dla smakoszy kuchni rodem z Dalekiego Wschodu. W polskich lasach rośnie bardzo bliski kuzyn popularnego grzybka mun.

Bliski kuzyn popularnego grzybka mun w polskich lasach
Charakterystyczne grzybki mun są podstawą kuchni chińskiej. Są dodawane zarówno do potraw jarskich, jak i mięsnych, a suszone można kupić w wielu sklepach. Po co jednak wydawać pieniądze skoro lasy oferują „polską wersję mun”?
 
Jednym z miejsc, gdzie rosną kuzyni mun są lasy Nadleśnictwa Stare Jabłonki (RDLP w Olsztynie). To właśnie tam można znaleźć stanowiska uszaka bzowego (Auricularia auricula-judae). Jest on blisko spokrewniony z uszakiem gęstowłosym (Auricularia nigricans), który występuje w ciepłych krajach i jest tam hodowany. Pod względem kulinarnym te dwa gatunki nie różnią się, niektórzy nawet uważają, że uszak bzowy jest delikatniejszy w smaku.
 
Do niedawna obowiązywała nazwa „ucho bzowe". Patrząc na jego zdjęcia nietrudno domyślić się dlaczego. Zdjęcia owocników uszaka bzowego zrobił Artur Jeżewski na terenie Nadleśnictwa Stare Jabłonki, w okolicy jeziora Szeląg Mały. Najczęściej grzyb ten występuje na gałęziach bzu czarnego i tam należy go szukać. 
 
Grzyb ten owocuje cały rok, ale najłatwiej o zbiory późną jesienią i zimą, kiedy nie przeszkadzają liście. Istotna jest też wilgotność powietrza, kiedy jest sucho owocniki kurczą się i stają niemal niedostrzegalne, by po deszczu ponownie się rozwinąć.

Na Dalekim Wschodzie regularnie spożywa się grzybki mun, co ma sprzyjać dobremu zdrowiu. Według tradycyjnej medycyny chińskiej zawarte w nich związki łagodzą objawy przeziębień i chorób płuc. Grzybki mun przyczyniają się też do zmniejszania krzepliwości krwi i lepszego jej krążenia w żyłach.



Tagi:
źródło: