Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Przyczepy do zadawania pasz FEDO
2014-04-24 -
Podnośnik Big Bag – ładowność 1000kg.
2016-01-12 -
BRODNICA 1B - 3 belkowy agregat ścierniskowy
2013-03-18 -
Opryskiwacz Profarmer ENTRY-HBS
2020-08-05 -
Lusterka do ciągników Case IH GL0513
2011-12-14 -
Suszarnia przewoźna S
2011-01-10 -
Eletor SC-12
2020-02-07
Trufle w Polsce
Dopiero kilka lat temu naukowcy potwierdzili występowanie trufli w Polsce. Jak informują Lasy Państwowe, jedna z odmian tego rzadkiego grzyba – trufla letnia - występuje na terenach Niecki Nidziańskiej.

Trufle w Polsce
Dorota Hilszczańska z Instytutu Badawczego Leśnictwa prowadzi unikalne w skali kraju badania nad występowaniem trufli w Polsce. W ramach tych badań powstały pierwsze mikoryzowane owocnikami trufli letniej sadzonki drzew liściastych: dębów, buków, grabów i leszczyny. Następnie sadzonki trafiły na specjalnie przygotowane plantacje, gdzie za kilka lat będzie można zbierać owocniki. Swoją wiedzą na temat trufli dzieli się w wydanym przez Lasy Państwowe filmie „Trufle w Polsce” w reżyserii Michała Ogrodowczyka.
Ekipa filmowa wyruszyła na wyprawę do tych polskich lasów, gdzie potwierdzono występowanie trufli letniej (to jeden z 30 gatunków tych grzybów rosnących w Europie). Czasami owocniki rosną tak płytko pod ziemią, że można je dostrzec gołym okiem. Widzowie poznają warunki korzystne do rozwoju tych grzybów, zobaczą jak przygotować uprawę. Wyruszą również w podróż do przeszłości, aby dowiedzieć się, co pisali o tych „czarnych diamentach” kronikarze, naukowcy i poeci. I dlaczego już w zamierzchłych czasach trufli mogli spróbować tylko nieliczni.
Trufla jest grzybem, którego owocniki wyrastają pod ziemią na głębokości ok. 10-20 cm. Są niezwykle aromatyczne. To właśnie przez bardzo intensywny zapach i specyficzny smak różne odmiany trufli są cenione w kuchni. Szczególnie pożądane przez kucharzy są trufle białe i czarne, występujące w cieplejszym klimacie Włoch, Francji czy Hiszpanii. Jeżeli do niezwykłego aromatu dodamy jeszcze rzadkie występowanie i nieprzewidywalność zbioru, to wiadomo już skąd się biorą horrendalne ceny trufli na aukcjach.
