Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
AGREGAT UPRAWOWY Z WAŁEM DOCISKOWYM 2,1 M
2013-12-29 -
Ciągnik Steyr Multi
2020-04-14 -
Kocioł KOSTRZEWA TWIN BIO LUXURY NE 12 KW
2020-04-23
Śruta rzepakowa cennym surowcem paszowym w akwakulturze
Badania przeprowadzone przez zespół naukowy norweskiego uniwersytetu UMB potwierdzają, że śruta rzepakowa otrzymywana jako półprodukt w łańcuchu produkcyjnym biodiesla, stanowi świetny surowiec paszowy dla tilapii nilowej, jednego z najważniejszych gatunków ryb w światowej akwakulturze.
„Świat potrzebuje żywności i energii. Dlatego tak ważne jest efektywne wykorzystanie pozostałości z produkcji biodiesla, w tym kontekście makuchu rzepakowego, stanowiącego doskonałe źródło białka w żywieniu ryb” – stwierdził prof. Trond Storebakken, jeden z inicjatorów badań.
„Zaobserwowaliśmy szybki wzrost ryb, efektywne wykorzystanie paszy bez żadnych problemów zdrowotnych” - dodał.
Dostęp do bogatego w białko surowca paszowego zwiększy się przy wzroście zapotrzebowania na olej rzepakowy wykorzystywany w produkcji biodiesla. Niedogodnością w stosowaniu śruty rzepakowej jako paszy była koncentracja w niej glukozynolanów, które są naturalnymi roślinnymi pestycydami chroniącymi rzepak przed szkodnikami. Glukozynolany nie są trujące same w sobie, ale mogą zostać przekształcone w substancję aktywną przez enzymy zawarte w rzepaku po zniszczeniu rośliny przez insekty. Prowadzone badania, o których mowa, miały na celu w szczególności usunięcie glukozynolanów w celu zwiększenia efektywności takiej paszy poprzez poddanie śruty rzepakowej do fermentacji w stanie stałym. Problemem okazały się trudności w stabilizacji takiego procesu fermentacji, ale jak wykazały dalsze analizy pasza oparta na przefermentowanej śrucie okazała się jeszcze bardziej efektywna w żywieniu ryb.
Hodowlę tilapii nilowej prowadzono prawdopodobnie już w starożytnym Egipcie. Począwszy od lat 40. XX w. akwakultury w kolejnych krajach interesowały się sprowadzeniem tego gatunku. Tilapię introdukowano w Japonii, Tajlandii, Filipinach, Brazylii i Chinach, na które obecnie przypada ponad połowa światowej produkcji. W Polsce hodowlę rozpoczął Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu w 1990.