Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Platforma sadownicza
2013-04-02 -
Silnik wycieraczek 12V 135st do Fendt
2011-12-14 -
Termowentylator SANICO FH 901
2011-05-16 -
Case IH Steiger & Quadtrac
2021-11-23 -
Eletor TS5-B
2020-02-07
Za kilka tygodni rozkręci się sprzedaż wyrobów ze strusia
Strusie mięso jest bardzo zdrowe i ma unikalne walory smakowe. Jeżeli jednak chodzi o polskich konsumentów tego mięsa to ich liczba nie jest zbyt imponująca.
Hodowcy w Polsce bardziej traktują to zajęcie jako hobby niż główny dochód. Głównymi odbiorcami tego mięsa są Szwajcaria, Francja i Czechy. Kiedyś w czołówce była również Korea, która przede wszystkim skupowała skóry.
Niemniej jednak rynek powinien ożywić się przed Wielkanocą, gdzie dużym zainteresowaniem cieszą się jaja. Są dużo większe niż kurze i dzięki temu, jako pisanki wyglądają bardzo efektownie. Pióra strusie również wykorzystywane są do ozdoby.
Niestety w Polsce niewiele restauracji w swoim menu proponuje mięso strusie. Głównie dlatego, że każdy produkt z tego ptaka jest dość drogi.