Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Mocznik
2011-05-08 -
Kosiarko-rozdrabniarka Kverneland FM
2014-10-17 -
Rozsiewacze Nawozów Lejkowy Sadowniczy 350 L
2013-12-04 -
Kosiarki-rozdrabniacz jedno-wirnikowy
2013-03-29 -
Pokrywa ochronna dla szlifierki WG2051
2014-08-05
Za kilka tygodni rozkręci się sprzedaż wyrobów ze strusia
Strusie mięso jest bardzo zdrowe i ma unikalne walory smakowe. Jeżeli jednak chodzi o polskich konsumentów tego mięsa to ich liczba nie jest zbyt imponująca.

Hodowcy w Polsce bardziej traktują to zajęcie jako hobby niż główny dochód. Głównymi odbiorcami tego mięsa są Szwajcaria, Francja i Czechy. Kiedyś w czołówce była również Korea, która przede wszystkim skupowała skóry.
Niemniej jednak rynek powinien ożywić się przed Wielkanocą, gdzie dużym zainteresowaniem cieszą się jaja. Są dużo większe niż kurze i dzięki temu, jako pisanki wyglądają bardzo efektownie. Pióra strusie również wykorzystywane są do ozdoby.
Niestety w Polsce niewiele restauracji w swoim menu proponuje mięso strusie. Głównie dlatego, że każdy produkt z tego ptaka jest dość drogi.
