Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Łubin Graf
2012-02-15 -
Deszczownie przęsłowe BAUER
2020-04-08 -
KOSIARKI EMU SAMASZ
2020-09-17
Za kilka tygodni rozkręci się sprzedaż wyrobów ze strusia
Strusie mięso jest bardzo zdrowe i ma unikalne walory smakowe. Jeżeli jednak chodzi o polskich konsumentów tego mięsa to ich liczba nie jest zbyt imponująca.
Hodowcy w Polsce bardziej traktują to zajęcie jako hobby niż główny dochód. Głównymi odbiorcami tego mięsa są Szwajcaria, Francja i Czechy. Kiedyś w czołówce była również Korea, która przede wszystkim skupowała skóry.
Niemniej jednak rynek powinien ożywić się przed Wielkanocą, gdzie dużym zainteresowaniem cieszą się jaja. Są dużo większe niż kurze i dzięki temu, jako pisanki wyglądają bardzo efektownie. Pióra strusie również wykorzystywane są do ozdoby.
Niestety w Polsce niewiele restauracji w swoim menu proponuje mięso strusie. Głównie dlatego, że każdy produkt z tego ptaka jest dość drogi.