Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
JOHN DEERE szyba do Kabiny SG 2
2011-12-13 -
ŁADOWARKI SCHAFFER
2014-11-04 -
Nawóz ActiMag Universal
2014-01-07
Program „Zero tolerancji” (10.02–09.03.2015)
W dniach 10 lutego – 9 marca 2015r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły 308 kontroli w rzeźniach, 468 w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, 31 w chłodniach składowych, 244 w punktach skupu zwierząt, 105 u pośredników w handlu zwierzętami, 322 środków transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz 1030 środków transportu zwierząt do 8h. Łącznie przeprowadzono 2508 kontroli.
Program „Zero tolerancji”
Jednocześnie w wyniku prowadzonych w dniach 10 lutego – 9 marca 2015r. kontroli ujawniono 23 prowadzone nielegalnie działalności. Przypadki te dotyczyły m. in.: produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, rozbioru, składowania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, wprowadzania do obrotu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego. W związku z ujawnieniem nielegalnych działalności, w okresie 10 lutego – 9 marca 2015r.: nałożono w drodze decyzji administracyjnej 21 kar pieniężnych na łączną sumę 12 950 zł (nałożenie kolejnych 4 jest w toku), 7 spraw przekazano do organów ścigania.
W związku z powyższym w okresie 10 lutego – 9 marca 2015 r. łącznie:
-
nałożono w drodze decyzji administracyjnej 35 kar pieniężnych na łączną sumę 76 550 zł, nałożenie 23 kolejnych jest w toku;
-
nałożono 11 mandatów na łączną kwotę 2 000 zł;
-
8 spraw przekazano do organów ścigania (przekazanie kolejnej jest w toku);
-
wydano 8 decyzji administracyjnych o zawieszeniu/zakazie działalności i/lub wykreśleniu z rejestru, wydanie 6 kolejnych jest w toku;
-
2 sprawy przekazano do właściwych terenowo powiatowych lekarzy weterynarii;
-
wygenerowano 1 powiadomienie w systemie RASFF dotyczące obecności bakterii Listeria monocytogenes w wędzonym łososiu.