Komunikat w sprawie działań podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną w ramach programu „Zero tolerancji” (25.09-01.10.2013)

W ramach wprowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną programu „Zero tolerancji” w dniach 25 września – 1 października 2013 r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły 120 kontroli w rzeźniach, 206 w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, 13 w chłodniach składowych, 118 w punktach skupu zwierząt, 116 u pośredników w handlu zwierzętami, 98 środków transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz 440 środków transportu zwierząt do 8h. Łącznie przeprowadzono 1111 kontroli.

Komunikat w sprawie działań podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną w ramach programu „Zero tolerancji” (25.09-01.10.2013)
Jednocześnie w wyniku prowadzonych w dniach 25 września – 1 października 2013 r. kontroli ujawniono 10 prowadzonych nielegalnie działalności. Przypadki te dotyczyły uboju zwierząt (4 przypadki), w tym na użytek własny (2 przypadki), produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (4 przypadki), pośrednictwa w obrocie zwierzętami (1 przypadek), wprowadzania do obrotu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (2 przypadki), transportu świń (1 przypadek). W związku z ujawnieniem ww. nielegalnych działalności nałożono 9 kar pieniężnych na kwotę 4 800 zł (nałożenie kolejnej jest w toku), a 9 spraw przekazano do organów ścigania.
 
W związku z powyższym w okresie 25 września – 1 października 2013 r. łącznie:
  • nałożono w drodze decyzji administracyjnej 15 kar pieniężnych na łączną sumę 14 800 zł, nałożenie 10 kolejnych jest w toku;
  • nałożono 15 mandatów na łączną kwotę 3 700 zł;
  • 10 spraw przekazano do organów ścigania;
  • wydano 3 decyzje administracyjne o zawieszeniu/zakazie działalności i/lub wykreśleniu z rejestru, wydanie 2 kolejnych jest w toku;
  • 1 sprawę przekazano do właściwych terytorialnie powiatowych lekarzy weterynarii;
  • wygenerowano 1 powiadomienie alarmowe w systemie RASFF (wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w kiełbasie).


Tagi:
źródło: