Szkolenie „Zagadnienia kontrolne w systemach jakości żywności”

W dniach 19-20 września 2012 roku w Paprotni odbyło się szkolenie: „Zagadnienia kontrolne w systemach jakości żywności”. Organizatorem dwudniowego spotkania było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Głównym Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Szkolenie „Zagadnienia kontrolne w systemach jakości żywności”
Przedsięwzięcie zrealizowano w ramach projektu „Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w zakresie pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
 

Szkolenie skierowane było do instytucji działających w obszarze kontroli i nadzoru systemów jakości produktów regionalnych i tradycyjnych. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Jednostek Certyfikujących, Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Polskiego Centrum Akredytacji.
 

W trakcie części teoretycznej szkolenia przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi poruszyli tematy dotyczące systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności, jak również uczestnictwa rolników w systemach jakości żywności oraz działań informacyjno-promocyjnych w PROW 2007-2013.

W toku spotkania podjęto także kwestie związane z Listą Produktów Tradycyjnych i prywatnymi systemami jakości żywności.
 

Prezentacje teoretyczne zostały uzupełnione o część warsztatową zorganizowaną przez przedstawicieli GIJHARS, podczas której uczestnicy wymieniali doświadczenia dotyczące kontroli urzędowych oraz  kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne i będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.



Tagi:
źródło: