Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Przetrząsacz karuzelowy Sip SPIDER 400|4 ALP
2019-12-18 -
Przyczepa do transportu drewna
2020-02-20
Szkolenie „Zagadnienia kontrolne w systemach jakości żywności”
W dniach 19-20 września 2012 roku w Paprotni odbyło się szkolenie: „Zagadnienia kontrolne w systemach jakości żywności”. Organizatorem dwudniowego spotkania było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Głównym Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Szkolenie skierowane było do instytucji działających w obszarze kontroli i nadzoru systemów jakości produktów regionalnych i tradycyjnych. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Jednostek Certyfikujących, Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Polskiego Centrum Akredytacji.
W trakcie części teoretycznej szkolenia przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi poruszyli tematy dotyczące systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności, jak również uczestnictwa rolników w systemach jakości żywności oraz działań informacyjno-promocyjnych w PROW 2007-2013.
W toku spotkania podjęto także kwestie związane z Listą Produktów Tradycyjnych i prywatnymi systemami jakości żywności.
Prezentacje teoretyczne zostały uzupełnione o część warsztatową zorganizowaną przez przedstawicieli GIJHARS, podczas której uczestnicy wymieniali doświadczenia dotyczące kontroli urzędowych oraz kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne i będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.