Strategia Farm to Fork

Komisja Europejska opublikowała 20 maja 2020 roku Strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (F2F). Dokument jest kluczowym elementem europejskiego porozumienia w sprawie ochrony środowiska (European Green Deal). Celem strategii jest całościowa zmiana podejścia do produkcji żywności, a także wyznaczenie w tym zakresie światowego standardu.

Strategia Farm to Fork
Istotnymi założeniami Strategii F2F są:
  • osiągnięcie gospodarki o obiegu zamkniętym – zmniejszenie wpływu na środowisko sektorów przetwórstwa spożywczego i handlu detalicznego poprzez podjęcie działań w zakresie transportu, magazynowania, pakowania i odpadów żywnościowych,
  • znaczne ograniczenie stosowania pestycydów i leków weterynaryjnych
  • zrównoważona konsumpcja żywności i promocja żywności wysokiej jakości o przystępnych cenach,
  • promocja zdrowych i zrównoważonych diet,
  • ograniczenie marnowania żywności,
  • walka z zafałszowaniem żywności,
  • wprowadzenie przejrzystego znakowania miejsca pochodzenia, wartości odżywczej oraz żywności ekologicznej.
Jak zauważono kryzys związany z koronawirusem podkreślił znaczenie solidnego i odpornego systemu żywnościowego, który funkcjonuje w każdych okolicznościach i jest w stanie zapewnić obywatelom dostęp do wystarczającej ilości żywności po przystępnych cenach. Uświadomił nam również, że istnieją wzajemne powiązania między naszym zdrowiem, ekosystemami, łańcuchami dostaw, wzorcami konsumpcji i innymi czynnikami.
 
W strategii określono konkretne cele dotyczące przekształcenia systemu żywnościowego Unii Europejskiej, w tym:
  • ograniczenie stosowania pestycydów o 50% i ryzyka związanego z ich stosowaniem,
  • ograniczenie stosowania nawozów o co najmniej 20%,
  • ograniczenie sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych w hodowli zwierząt gospodarskich i akwakulturze o 50% oraz
  • prowadzenie produkcji ekologicznej na co najmniej 25% powierzchni wszystkich użytków rolnych UE.
F2F proponuje również ambitne środki mające na celu zapewnienie obywatelom UE jak najłatwiejszego wyboru zdrowej żywności, w tym ulepszone oznakowanie w celu pełniejszego zaspokojenia potrzeb informacyjnych konsumentów w zakresie zdrowej, zrównoważonej żywności.
 
Poprzez inicjatywy zarówno regulacyjne, jak i pozaregulacyjne, strategia będzie dążyć do ukierunkowania przemysłu spożywczego na praktyki, które sprawiają, że zdrowy, zrównoważony wybór stanie się łatwy dla konsumentów. Dobrowolne zobowiązania będą wspierane poprzez unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk biznesowych i marketingowych.
 
Aby zachęcić przemysł spożywczy do oferowania zdrowych i zrównoważonych produktów żywnościowych, Komisja Europejska zaproponuje między innymi obowiązkowe oznaczanie wartości odżywczej z przodu opakowania oraz uruchomi inicjatywy mające na celu stymulowanie zmiany składu produktów, w tym poprzez tworzenie profili składników odżywczych w celu ograniczenia promocji (poprzez oświadczenia żywieniowe lub zdrowotne) żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, cukrów i soli. Komisja rozważy możliwość zaproponowania rozszerzenia obowiązkowego oznaczania pochodzenia lub oznaczania pochodzenia na wybrane produkty.
 
W projekcie planu działań w ramach Strategii F2F określono w perspektywie zaledwie kilku lat szereg konkretnych działań do realizacji, wśród nich znalazły się między innymi:
  • rewizja norm jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
  • wzmocnienie koordynacji walki z zafałszowaniami żywności,
  • opracowanie zasad znakowania żywności umożliwiających konsumentowi wybór żywności produkowanej w zrównoważony sposób,
  • rewizja zasad znakowania datą,
  • rewizja legislacji dotyczącej materiałów do kontaktu z żywnością,
  • opracowanie unijnego kodeksu odpowiedzialnego prowadzenia działalności gospodarczej i wprowadzania produktów do obrotu w łańcuchu dostaw żywności.


Tagi:
źródło: