Etykieta mięsa mielonego od dnia 1 stycznia br. powinna zawierać następujące wyrażenia: „zawartość procentowa tłuszczu poniżej …” oraz „stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej …”.
Dodatkowo we wspomnianym załączniku podano cztery kategorie mięsa mielonego ustalone na podstawie zawartości tłuszczu oraz stosunku kolagenu do białka mięsa, tj,:
– chude mięso mielone,
– mielona czysta wołowina,
– mięso mielone zawierające wieprzowinę,
– mięso mielone innego gatunku.
Inspekcja pragnie nadmienić, że konstruując etykietę mięsa mielonego na podstawie przepisów rozporządzenia nr 1169/2011 należy uwzględnić również wymagania:
– Dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (Dz. U. L 109 z 6.5.2000, str. 29—42, z późn. zm.)
– Rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. L 139 z 30.4.2004, str. 55—205, z późn. zm.).
* Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, str. 18—63, z późn. zm.)