Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Kominy wentylacyjne
2011-01-19 -
AminoCare Bydło - premiks paszowy
2015-03-16 -
Zbiornik paliwa 9000ST
2013-12-12 -
Opony rolnicze ANP-13 marki Dębica
2016-03-02 -
Agrotron M Deutz-Fahr
2013-02-04
Nazwa herbaty Darjeeling zarejestrowana jako chronione oznaczenie geograficzne
W dniu 21 października 2011 r. (rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 1050/2011), nazwa Darjeeling została zarejestrowana jako chronione oznaczenie geograficzne.
Wniosek o rejestrację nazwy Darjeeling
wywołał sprzeciw kilku państw unijnych, ponieważ nazwa ta była używana
wcześniej w odniesieniu do wielu produktów wprowadzanych na rynek
zgodnie z prawem, a nie odpowiadających specyfikacji zawartej we
wniosku. Komisja uznała za dopuszczalne sprzeciwy, według których
zarejestrowanie nazwy zagrażałoby istnieniu nazwy całkowicie lub
częściowo identycznej lub istnieniu produktów będących zgodnie z prawem w
sprzedaży od co najmniej pięciu lat poprzedzających datę publikacji
wniosku. W związku z tym, jednocześnie z rejestracją nazwy Darjeeling,
wprowadzono pięcioletni okres przejściowy, w trakcie którego nazwy
zawierające oznaczenie Darjeeling mogą być stosowane na produktach
wytworzonych niezgodnie ze specyfikacją, pod warunkiem, że były one
obecne na rynku co najmniej od pięciu lat przed datą publikacji wniosku
(14.10.2009 r.).
Herbata Darjeeling uprawiana jest w
okręgu Darjeeling znajdującym się w stanie Bengal Zachodni w Indiach.
Plantacje herbaty znajdują się na stromych zboczach na wysokości od 600
do 2250 metrów nad poziomem morza, co umożliwia doskonałe i naturalne
odprowadzanie obfitych opadów występujących na tym terenie. Z
pojedynczego krzewu herbacianego uzyskuje się nie więcej niż 100 gramów
gotowej herbaty rocznie, a roczna produkcja herbaty Darjeeling wynosi od
9 do 10 milionów kilogramów.
Herbata Darjeeling posiada unikalny
smak, który jest wynikiem kombinacji genów rośliny, składu chemicznego
gleby bogatej w minerały, dużych opadów, wysokości położenia upraw oraz
różnicy temperatur (od 5 do 30oC). Zbieracze herbaty zrywają
jedynie dwa najlepsze liście i pączek, co czyni tą herbatę towarem
ekskluzywnym. Herbata Darjeeling wytwarzana jest jedynie metodą
tradycyjną, którą wypracowano i stosowano przez ponad 150 lat. Metoda ta
polega na utrzymaniu wzrostu pędów, tak aby wysokość krzewu umożliwiała
ręczny zbiór. Każdy kilogram wyprodukowanej herbaty składa się z około
20 000 pojedynczych, zebranych ręcznie pędów. Daje to obraz tego, jak
wielki wysiłek ludzki wiąże się z produkcją tej herbaty.
Zgodnie ze specyfikacją, każde
opakowanie herbaty Darjeeling musi być opatrzone numerem licencji
producenta/podmiotu pakującego oraz zastrzeżonym logo Darjeeling (krążek
ze stylizowanym wizerunkiem hinduski trzymającej liście herbaty).
Nazwa Darjeeling może być stosowana w odniesieniu do herbaty, która jest w całości wyprodukowana na wyznaczonym obszarze geograficznym zgodnie ze specyfikacją. Natomiast mieszanie tej herbaty może odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym lub poza nim. Mieszanki herbaty Darjeeling i innych rodzajów herbaty nie mogą być opatrzone oznaczeniem handlowym Darjeeling.