Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 48 podmiotach (33 sklepach i 15 podmiotach importujących, sprowadzających, rozlewających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).
Cechy organoleptyczne
Cechy organoleptyczne sprawdzono w 47 partiach, z czego 32 zakwestionowano (68,1%). Wykryto głównie wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek (tj. w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia).
Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 41 partii, z czego 1 zakwestionowano (2,4%). Stwierdzono nieprawidłowy współczynnik ekstynkcji K232 (świadczy on o tym, że najwyższa kategoria oliwy z oliwek nie została uzyskana wyłącznie za pomocą środków mechanicznych).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 83 partii, z czego w 18 stwierdzono nieprawidłowości (21,7%). Dotyczyły one m.in.:
-
Użycia nazwy nieadekwatnej do kategorii oliwy z oliwek określonej w badaniach laboratoryjnych (np. „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”, podczas gdy według badania była to oliwa lampante).
-
Podawania nazwy niezgodnej z obowiązującymi przepisami (np. „Oliwa z oliwek extra virgin” czy „Bio ekstra oliwa najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”, a także „Aromatyzowana Oliwa z oliwek Extra Vergine o smaku białej trufli”, podczas gdy przepisy nie przewidują dodawania do oliwy z oliwek przypraw lub innych roślin aromatycznych, ekstraktów przypraw, aromatów).
-
Braku podania obowiązkowego opisu kategorii oliwy z oliwek (tj. „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”) lub wskazanie nieprawidłowego opisu kategorii (np. „zawiera wyłącznie oliwę tłoczoną z wytłoczyn oliwek oraz bezpośrednio z oliwek” zamiast „oliwa zawiera wyłącznie oliwę uzyskaną z przetworzenia wytłoczyn z oliwek i oliwę otrzymaną bezpośrednio z oliwek”).
-
Braku wskazania pochodzenia oliwy, warunków przechowywania lub wartości odżywczej.
-
Umieszczenia na etykiecie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia niedozwolonych oznaczeń właściwości organoleptycznych odnoszących się do smaku lub zapachu (np. „smak pełny i harmonijny”, „smak intensywnie owocowy z posmakiem zielonych pomidorów, karczochów, cykorii oraz bazylii”).
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
sxc.hu