Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2021 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 48 podmiotach (33 sklepach i 15 podmiotach importujących, sprowadzających, rozlewających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).

Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2021 r.
Cechy organoleptyczne

Cechy organoleptyczne sprawdzono w 47 partiach, z czego 32 zakwestionowano (68,1%). Wykryto głównie wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek (tj. w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia).

Badania laboratoryjne

Badaniami laboratoryjnymi objęto 41 partii, z czego 1 zakwestionowano (2,4%). Stwierdzono nieprawidłowy współczynnik ekstynkcji K232 (świadczy on o tym, że najwyższa kategoria oliwy z oliwek nie została uzyskana wyłącznie za pomocą środków mechanicznych).

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 83 partii, z czego w 18 stwierdzono nieprawidłowości (21,7%). Dotyczyły one m.in.:
  • Użycia nazwy nieadekwatnej do kategorii oliwy z oliwek określonej w badaniach laboratoryjnych (np. „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”, podczas gdy według badania była to oliwa lampante).
  • Podawania nazwy niezgodnej z obowiązującymi przepisami (np. „Oliwa  z oliwek extra virgin” czy „Bio ekstra oliwa najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”, a także „Aromatyzowana Oliwa z oliwek Extra Vergine o smaku białej trufli”, podczas gdy przepisy nie przewidują dodawania do oliwy z oliwek przypraw lub innych roślin aromatycznych, ekstraktów przypraw, aromatów).
  • Braku podania obowiązkowego opisu kategorii oliwy z oliwek (tj. „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek  wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”) lub wskazanie nieprawidłowego opisu kategorii (np. „zawiera wyłącznie oliwę tłoczoną z wytłoczyn oliwek oraz bezpośrednio z oliwek” zamiast „oliwa zawiera wyłącznie oliwę uzyskaną z przetworzenia wytłoczyn z oliwek i oliwę otrzymaną bezpośrednio z oliwek”).
  • Braku wskazania pochodzenia oliwy, warunków przechowywania lub wartości odżywczej.
  • Umieszczenia na etykiecie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia niedozwolonych oznaczeń właściwości organoleptycznych odnoszących się do smaku lub zapachu (np. „smak pełny i harmonijny”, „smak intensywnie owocowy z posmakiem zielonych pomidorów, karczochów, cykorii oraz bazylii”).


Tagi:
źródło: