Zwiększono głównie wyładunki storni o 32% do 13,2 tys. t oraz śledzi o 25,4% do 40,7 tys. t. Połowy szprotów wzrosły o 5,7% do 67,9 tys. t, a dorszy o 2,6% do 5,4 tys. t. Bardzo dobre wyniki zaobserwowano również w połowach ryb liczonych w sztukach – troci i łososi, które zwiększyły się o 40% do odpowiednio 56,2 i 5,9 tys. szt. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec października 2018 r. wyniosło dla szprotów - 87%, śledzi - 66,4%, dorszy - 45,1%, a dla łososi - 34,4%.
W czasie trzech kwartałów 2018 r. średnie i duże przetwórnie ryb wyprodukowały 348,1 tys. t wyrobów, czyli o 10,4% więcej niż w tym samym okresie 2017 r.
Produkcja całych ryb morskich mrożonych zwiększyła się o 34,2% do 22,4 tys. t, świeżych lub chłodzonych filetów z ryb morskich o 22,4% do 53,6 tys. t, marynat o 10,2% do 62,0 tys. t, ryb wędzonych o 7,4% do 56,2 tys. t oraz konserw o 6,1% do 50,8 tys. t.
Spora obniżka produkcji odnotowana została z kolei w asortymencie mrożonych filetów z ryb morskich o 13,6% do 20,7 tys. t oraz solonych filetów o 13,2% do 5,4 tys. t. Spośród produktów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat oraz innych przetworów największy wzrost produkcji wystąpił w odniesieniu do przetworzonych łososi o 75,5% do 11,4 tys. t oraz szprotów i sardynek o 26,3% do 12,9 tys. t.
Podaż przetworów ze śledzi, które są głównym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym, zmalała w omawianym okresie o 1,1% i wyniosła 74,3 tys. t.