Produkty rybne są grupą żywności o stosunkowo nieznacznej dynamice zwyżki cen. Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały bowiem w okresie dziesięciu miesięcy o 3%, w tym mięso i przetwory o 2,1%, a nabiał i jaja o 6,9%.
Wśród produktów rybnych w czasie styczeń-październik 2018 r., w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego, najbardziej podrożały mrożone owoce morza, ryby świeże i chłodzone oraz ryby mrożone o 1,8-1,9%. Tańsze niż przed rokiem były natomiast ryby i owoce morza suszone, solone i wędzone o 0,1% oraz świeże i chłodzone owoce morza o 1,6%.
Spośród produktów rybnych, których ceny są monitorowane przez GUS, najbardziej podrożały mrożone filety z miruny o 7,9% do 26,95 zł/kg, mrożone krewetki o 4,3% do 34,08 zł/500g, śledzie w sosie pomidorowym o 4% do 8,23 zł/310 g oraz sardynki w oleju o 3,8% do 4,86/160 g.
Mniejsze ceny konsumenci płacili z kolei za płaty ze śledzi o 3,5% do 16,01 zł/kg, świeże filety z łososi o 2,1% do 58,00 zł/kg oraz mrożone filety z morszczuków o 1,3% do 24,36 zł/kg.