Połowy pozostałych najważniejszych gatunków ryb były mniejsze. Największy spadek wystąpił w połowach dorszy o 51,1% do 1,0 tys. ton oraz storni o 24,5% do 4,1 tys. ton, a w mniejszym stopniu dotyczył śledzi o 7,1% do 4,4 tys. ton. Większe niż przed rokiem były połowy łososi o 79,8% do 793 sztuk i troci o 8,1% do 10,5 tys. sztuk.
W styczniu 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego wyniosła 33,7 tys. ton i była o 0,2% wyższa niż w analogicznym miesiącu roku poprzedniego.
Jak wskazuje Krzysztofa Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wyraźnie wzrosła m.in. produkcja mrożonych filetów z ryb morskich o 45,2% do 3,2 tys. ton, całych, mrożonych ryb morskich o 20,1% do 1,3 tys. ton, a także konserw i prezerw o 11,5% do 7,0 tys. ton. Spadek podaży wystąpił natomiast przede wszystkim w asortymencie marynat o 22,2% do 5,7 tys. ton oraz ryb wędzonych o 16,5% do 5,6 tys. ton. Na bardzo wysokim zeszłorocznym poziomie utrzymała się produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich - 4,4 tys. ton.
W 2016 r. przychody z całokształtu prowadzonej działalności w średnich i dużych zakładach przetwórstwa rybnego - 107 jednostek wyniosły 11,20 mld zł i były o 16,3% wyższe niż rok wcześniej.
Przychody ze sprzedaży wzrosły o 12,9% do 9,39 mld zł, w tym uzyskiwane z wysyłki o 15,5% do 5,97 mld zł, a realizowane w kraju o 8,6% do 3,42 mld zł. Ponad 22,5% zwyżka wartości kosztów materiałowych - 7,70 mld zł, spowodowała 17,7% spadek zysku netto z 385,1 do 317,1 mln zł. Nakłady inwestycyjne w branży rybnej wyniosły w 2016 r. 174,9 mln zł i były o 2% niższe niż rok wcześniej.