W dniu 16 stycznia Komisja Europejska rozporządzeniem WE/56/2013 zmieniła wcześniejsze rozporządzenie dotyczące zakazu skarmiania ryb mączkami mięsno-kostnymi pochodzącymi od zwierząt innych niż przeżuwacze.
Do tej pory zakaz skarmiania ryb oraz innych zwierząt był ściśle powiązany z obawami o wystąpienie niektórych gąbczastych encefalopatii. Zakaz mieszania pasz z mączkami mięso-kostnymi wprowadzono w 2001 roku, po epidemii choroby szalonych krów.
Warto podkreślić, iż dalszym ciągu będzie obowiązywał zakaz stosowania mączek mięsno-kostnych w chowie bydła, świń i drobiu.
Rozporządzenie zacznie obowiązywać z dniem 1 czerwca 2013 roku.
Gospodarze z pewnością byliby bardziej zadowoleni, gdyby Unia przywróciła możliwość stosowania mączek w paszach dla zwierząt gospodarskich, co przyczyniłoby się do zmniejszenia udziału, drogiej modyfikowanej genetycznie śruty soi przy produkcji pasz
Polska rocznie importuje 2 mln ton śruty sojowej, która jest głównym składnikiem w żywieniu drobiu i trzody chlewnej.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu