| Autor: redakcja1

Spożycie karpia

Karp w świadomości Polaków jest rybą nieodłącznie związaną z tradycją wigilijnego stołu.

Spożycie karpia
W tym czasie zainteresowanie karpiem wśród polskich konsumentów jest zdecydowanie największe w trakcie roku. Ocenia się, że na dwa tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia sprzedawane jest około 90% rocznej krajowej produkcji karpia. Pomimo, iż ogólne zapotrzebowanie na ryby w Polsce jest zmienne, biorąc pod uwagę podział na gatunki, to ilość spożywanego karpia na przestrzeni lat nie ulega dużym zmianom. Związane jest to bezpośrednio z sezonowością produkcji i popytem wewnętrznym. W 2022 r. średnie spożycie karpia w kraju wyniosło 0,52 kg na mieszkańca, a udział konsumpcji karpia w spożyciu wszystkich ryb i owoców morza konsumowanych w kraju, stanowił blisko 4%.


 


Tagi:
źródło: