Udział ryb i przetworów rybnych w wartości eksportu artykułów rolno-spożywczych kształtuje się na poziomie 6–7%. Jednocześnie, jak podaje Agencja Rynku Rolnego, od 2009 r. kontyngent wysyłki tej grupy asortymentowej wykazuje trend zwyżkowy.
Eksport ryb z Polski
W 2015 r. z kraju wywieziono więcej o 6% do 302 tys. ton ryb i przetworów za 1,5 mld EUR, tj. drożej o 3%. Ryby i przetwory rybne z Polski trafiają przede wszystkim do krajów UE, przy czym w 2015 r. było to 91% całego kontyngentu wywozu. Niezmiennie głównym odbiorcą tego asortymentu pozostają Niemcy z 133 tys. ton za 843 mln EUR.
Ważnymi importerami są również: Dania z 39 tys. ton za 76 mln EUR, Francja z 20 tys. ton za 127 mln EUR i Wielka Brytania z 19 tys. ton za 94 mln EUR. Wysyłka ryb i ich przetworów do WNP pozostaje marginalny – 2,1 tys. ton za 3,1 mln EUR.
Do krajów pozostałych, a więc spoza UE i WNP w 2015 r. wysłano 25 tys. ton ryb i przetworów za 109 mln EUR, tj. w obu przypadkach o 3% więcej niż rok wcześniej – głównie do Wietnamu, USA i Szwajcarii.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
sxc.hu