Zmniejszono głównie produkcję ryb wędzonych o 16,0% do 74,48 tys. t, w tym wędzonych łososi o 10,0% do 54,42 tys. t. Produkcja ryb mrożonych, mrożonych filetów rybnych oraz mrożonego mięsa z ryb pozostała niezmienna w porównaniu z 2016 r. i wyniosła 64,25 tys. t. Z kolei filetów rybnych świeżych i chłodzonych wzrosła o 5,6% do 62,62 tys. t. Wyraźnie zwiększono również produkcję w grupie solonych filetów o 11,4% do 11,48 tys. t.
Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych i pozostałych przetworów zwiększyła się o 2,0% do 228,51 tys. t. Największy udział miały marynaty 35,6%.
Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie - 108,16 tys. t, których było mniej o 0,4%. Największy wzrost produkcji w tej grupie produktów zaobserwowano w przypadku makreli o 7,8% do 15,48 tys. t, a najbardziej ograniczono produkcję przetworów z łososi o 13,2% do 9,20 tys. t.