Zmniejszono gÅ‚ównie produkcjÄ™ ryb wÄ™dzonych o 16,0% do 74,48 tys. t, w tym wÄ™dzonych Å‚ososi o 10,0% do 54,42 tys. t. Produkcja ryb mrożonych, mrożonych filetów rybnych oraz mrożonego miÄ™sa z ryb pozostaÅ‚a niezmienna w porównaniu z 2016 r. i wyniosÅ‚a 64,25 tys. t. Z kolei filetów rybnych Å›wieżych i chÅ‚odzonych wzrosÅ‚a o 5,6% do 62,62 tys. t. Wyraźnie zwiÄ™kszono również produkcjÄ™ w grupie solonych filetów o 11,4% do 11,48 tys. t.
Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych i pozostaÅ‚ych przetworów zwiÄ™kszyÅ‚a siÄ™ o 2,0% do 228,51 tys. t. NajwiÄ™kszy udziaÅ‚ miaÅ‚y marynaty 35,6%.
Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogÅ‚Ä™bionym byÅ‚y tradycyjnie Å›ledzie - 108,16 tys. t, których byÅ‚o mniej o 0,4%. NajwiÄ™kszy wzrost produkcji w tej grupie produktów zaobserwowano w przypadku makreli o 7,8% do 15,48 tys. t, a najbardziej ograniczono produkcjÄ™ przetworów z Å‚ososi o 13,2% do 9,20 tys. t.