| Autor: redakcja1

Połowy ryb na Bałtyku

W okresie styczeń-lipiec 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 96,7 tys. ton i były o 5,9% mniejsze niż w porównywalnych miesiącach roku poprzedniego.

Połowy ryb na Bałtyku
 
Zwiększyły się połowy szprotów o 14,6% do 60,1 tys. ton oraz łososi - 2-krotnie do 4 tys. sztuk, a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były mniejsze niż przed rokiem.
 
Największą zniżkę zaobserwowano w połowach dorszy o 38,2% do 3,9 tys. ton oraz storni o 27,2% do 8,7 tys. ton. Połowy śledzi zmalały o 23,3% do 19,8 tys. ton. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec lipca 2017 r. wyniosło: dla szprotów - 81,3%, dla śledzi - 39,6%, dla dorszy - 38,5%, a dla łososi - 66,6%.
 
W I półroczu 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego wyniosła 212,7 tys. ton i była o 1,8% niższa niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Utrzymuje się bardzo niska produkcja ryb wędzonych, którą obniżono o 28,3% do 32,4 tys. ton.
 
Jak informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ograniczono zarówno produkcję wędzonych łososi o 21,9% do 22,8 tys. ton, jak pozostałych gatunków ryb o 40% do 9,7 tys. ton. Podaż pozostałych produktów z zakładów przetwórczych była w analizowanym okresie podobna jak przed rokiem, tj. świeżych i chłodzonych filetów – 27,7 tys. ton, mrożonego mięsa z ryb morskich – 4,8 tys. ton oraz marynat – 37,6 tys. ton lub zwiększyła się.
 
Największe wzrosty wystąpiły w grupie całych, mrożonych ryb morskich o 11,8% do 11,2 tys. ton, filetów solonych o 11,1% do 4,5 tys. ton, mrożonych filetów z ryb morskich o 10,3% do 17,2 tys. ton oraz konserw i prezerw o 6,4% do 33,1 tys. ton.
 


Tagi:
źródło: