Zmniejszono wyładunki większości podstawowych gatunków ryb, w tym śledzi o 18,9% do 11,4 tys. ton, dorszy o 8,6% do 1,1 tys. t, szprotów o 7,6% do 36,7 tys. t. Sporo większe były połowy pozostałych gatunków ryb - 2-krotnie do 1,5 tys. t. Połowy stroni zwiększono o 2,6% do 7 tys. t.
Podaż produktów rybnych ze średnich i dużych zakładów przetwórczych wyniosła w okresie styczeń-luty 2019 r. 88,4 tys. t i była o 7,8% wyższa niż w tych samych miesiącach roku poprzedniego. Kontynuowany był silna tendencja zwyżkowa produkcji całych ryb morskich mrożonych, która zwiększyła się w omawianym okresie blisko 2,2-krotnie do 12,3 tys. t. zmalała z kolei produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich o 10,4% do 10,3 tys. t oraz filetów mrożonych o 15,8% do 4,9 tys. t. Na poziomie roku poprzedniego utrzymała się produkcja ryb wędzonych - 12,4 tys. t, a o 3,3% wzrosła podaż przetworów i konserw z ryb i owoców morza do 44,9 tys. t.
Spośród tej grupy produktów w największym stopniu zwiększono produkcję przetworów z łososi o 38,5% do 3 tys. t oraz makreli o 11,7% do 3,7 tys. t. Podaż przetworów ze śledzi, które są najważniejszym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym, obniżyła się w tym okresie o 6,3% i wyniosła 17,9 tys. t.