Zwiększyły się połowy szprotów o 12,9% do 64,2 tys. ton oraz łososi 2-krotnie do 4,1 tys. sztuk, a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem. Połowy dorszy zmalały o 36,1% do 5,2 tys. ton, storni o 27,5% do 9,8 tys. ton, a śledzi o 11,4% do 32,3 tys. ton. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec października 2017 r. wyniosło dla: szprotów - 84,7%, śledzi - 59,3%, dorszy - 43,2%, a łososi - 30,1%.
W okresie trzech kwartałów 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego wyniosła 315,1 tys. ton i była o 1,1% niższe niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Spadek produkcji wystąpił przede wszystkim w asortymencie ryb wędzonych o 19,3% do 52,3 tys. ton, w tym wędzonych łososi o 12,6% do 37,6 tys. ton.
Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych i pozostałych przetworów zmalała o 2,6% do 163,8 tys. ton, w tym najmocniej przetworów z makreli o 14,7% do 11,7 tys. ton. Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie - spadek o 0,2% do 75,2 tys. ton. Produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich wzrosła o 4,1% do 43,8 tys. ton, mrożonych filetów z ryb morskich o 7,0% do 23,9 tys. ton, a całych mrożonych ryb morskich o 3,3% do 16,7 tys. ton.