Ze względu na zbliżające się święta, zdecydowanie większe ilości karpia trafiają na polskie stoły. W tym roku do sprzedaży przeznaczonych zostało już 200 ton karpia zatorskiego chronionego unijnym certyfikatem.
Karp zatorski dołączył do ponad 100 produktów chronionych w Unii Europejskiej w 2011 roku. Został on wówczas wpisany na unijną listę produktów chronionego pochodzenia, ze względu na specyficzną produkcję.
Karpia z pieczątką UE można kupić w województwie małopolskim w Zatorze oraz w niektórych sieciach handlowych na Śląsku i Małopolsce. Zdaniem dyrektora Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze, ceny karpia z tego regionu nie różnią się znacząco od ryb pochodzących z innych części kraju, które wynoszą od 11 zł w hurcie do 14-16 w sklepach za kilogram.
Chcąc nabyć certyfikowanego karpia zatorskiego, najlepiej udać się punktu Zatora. Tam, na specjalnie oznakowanych stoiskach można zakupić karpia surowego lub przyrządzonego na wiele różnych sposobów. Warto w tym miejscu uważać na produkty z sieci handlowych, gdzie zdarzają się podrobione lub nieodpowiednio oznaczone wyroby.
Hodowla karpia odbywa się na terenie trzech gmin w województwie małopolskim, które wspólnie realizują projekt: „Dolina karpia”. Zarybianie prowadzi się przy wykorzystaniu krzyżówek otrzymanych z Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze. Rybom podawany jest tam naturalny pokarm z dodatkiem zbóż. Średnio na jeden hektar stawu przypada 300 sztuk karpi.
źródło: Gospodarz.pl/tvp.info foto:
sxc.hu