Zwiększono wysyłkę wszystkich podstawowych grup produktów. W największym stopniu odnosiło się to ryb wędzonych, suszonych i solonych, tj. wzrost o 32,9% do 57,4 tys. t. Obniżka cen transakcyjnych w eksporcie wędzonych łososi o 5,3% do 60,55 PLN/kg wpłynął jednak na zdecydowanie mniejszą dynamikę przyrostu wartości sprzedaży tych produktów, tj. o 15,1% do 2,81 mld PLN.
Wywóz ryb filetowanych i mięsa z ryb zwiększył się o 11,2% do 80,4 tys. t, a jego wartość o 16,6% do 2,43 mld PLN. W tej grupie towarowej najwięcej sprzedano łososi, bo 36,3 tys. t, w cenie 40,23 PLN/kg, co daje zwyżkę o 1,7% oraz dorszy 20,0 tys. t, czyli drożej o 4,2% do 25,23 PLN/kg. Wysyłka przetworów i konserw z ryb wyniosła w omawianym czasie 122 tys. t o wartości 1,88 mld PLN i była odpowiednio o 7,9% i 10,7% wyższa niż przed rokiem. Najwięcej sprzedano przetworów ze śledzi - 42,3 tys. t po 11,45 PLN/kg – spadek o 4,2% oraz z mintajów - 12,8 tys. t po 12,38 PLN/kg – wzrost o 5%.
Import ryb i owoców morza wyniósł w okresie styczeń-październik 2018 r. 485,5 tys. t o wartości 7,5 mld PLN i był odpowiednio o 5,1 i 4,6% większy niż w porównywalnym okresie roku wcześniejszego. W strukturze ilościowej przywozu przeważają produkty o minimalnym stopniu przetworzenia, które w zdecydowanej większości kierowane są do krajowych przetwórni, jak ryby świeże, chłodzone, mrożone oraz filety i mięso z ryb. Przywóz ryb świeżych i chłodzonych wyniósł w omawianym okresie 2018 r. 159,9 tys. t i był o 8,8% wyższy niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
Filetów i mięsa z ryb sprowadzono więcej o 10,3% do163,3 tys. t, natomiast import ryb mrożonych obniżono o 2,6% do 89,3 tys. t, a przetworów i konserw o 2,9% do 35,2 tys. t. Całkowity przywóz łososi wyniósł w miesiącach styczeń-październik 2018 r. 143,4 tys. t i był o 10,6% wyższy niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.
Zakup mintajów podniesiono o 12,9% do 37,9 tys. t, makreli o 2,5% do 41,9 tys. t, a śledzi o 1,6% do 67,2 tys. t. Spadek kontyngentu importu wystąpił jedynie w stosunku do dorszy o 10,2% do 31,3 tys. t. Spośród wymienionych gatunków ryb największe zniżki cen w analizowanym okresie notowano w przypadku śledzi. Najpopularniejsze filety potaniały o 26,5% do 5,16 PLN/kg.
Świeże łososie nabywano po 26,41 PLN/kg, a zatem mniej o 5,7% niż przed rokiem, a mrożone filety z mintajów o 0,8% do 8,68 PLN/kg. Minimalnie podrożały mrożone makrele o 3,9% do 5,54 PLN/kg, a największy wzrost cen notowano na rynku dorszy, których ceny świeżych wzrosły o 11,9% do 12,89 PLN/kg, mrożonych o 15,4% do 15,54 PLN/kg, a filetowanych o 12,5% do 22,58 PLN/kg.