| Autor: redakcja1

Handel rybami i ich przetworami

W I kwartale 2018 r., spośród podstawowych grup produktów, zwiększono eksport przetworów i konserw z ryb o 5,4% do 38,1 tys. t, przy podobnym jak rok wcześniej wywozie ryb wędzonych - 14,3 tys. t i 1,7% obniżce sprzedaży filetów i mięsa z ryb - 23,2 tys. t.

Handel rybami i ich przetworami
Wartość eksportu tych trzech grup produktów wyniosła 2,05 mld zł i była o 6,1% większa niż przed rokiem. Przetwory ze śledzi wywożono po 11,27 zł/ kg, co daje spadek o 6%, wędzone łososie o 10,6% do 57,83 zł/kg, a mrożone filety z dorszy podrożały o 7,2% do 23,85 zł/kg.
 
Import ryb i owoców morza wyniósł w I kwartale 2018 r. 162,3 tys. t za 2,21 mld zł i był odpowiednio o 8,8% większy i o 3% niższy niż w porównywalnym czasie roku wcześniejszego. Przywóz filetów i mięsa z ryb zwiększono o 14,9% do 58,9 tys. t, ryb mrożonych o 10,4% do 35,5 tys. t, a ryb świeżych i chłodzonych o 6,3% do 45,3 tys. t. W ujęciu gatunkowym zdecydowanie więcej niż przed rokiem zakupiono śledzi o 27,5% do 30,4 tys. ton, makreli o 21,6% do 19,1 tys. t oraz łososi o 7,6% do 38,6 tys. t.
 
Wwóz mintajów zwiększono o 3,5% do 12,3 tys. t, a dorszy o 1% do 17,2 tys. t. Średnia cena transakcyjna filetów ze śledzi była mniejsza niż przed rokiem o 39,2% do 5,02 zł/kg, świeżych łososi o 15,6% do 25,57 zł/kg, mrożonych filetów z mintajów o 14,6% do 7,74 zł/kg, a mrożonych makrel o 2,4% do 5,34 zł/kg. Spośród głównych gatunków większe ceny notowano tylko w przypadku świeżych dorszy o 11,5% do 13,59 zł/kg.



Tagi:
źródło: