| Autor: redakcja1

Polska czołowym producentem i eksporterem pieczarek na świecie

Jak wynika z najnowszych danych Światowej Organizacji Handlu w roku 2012 na całym świecie zebrano łącznie 7,036 mln ton pieczarek, a z wielkości tej aż 5,008 mln ton stanowiła produkcja w samych tylko Chinach – podaje FAMMU/FAPA.

Polska czołowym producentem i eksporterem pieczarek na świecie
Pozostała ilość 2,028 mln ton to zbiory spoza Chin, przy czym największym producentem okazały się być w tym okresie Stany Zjednoczone wynikiem 390,9 tys. ton, Holandia – 340 tys. ton, Polska 198,2 tys. ton, Hiszpania – 127 tys. ton, Francja – 115,6 tys. ton, Włochy – 100 tys. ton i Kanada z 79 tys. ton.
 
Ponadto spore ilości pieczarek w Unii Europejskiej zbiera się również w Wielkiej Brytanii – 69,3 tys. ton, Irlandii – 67,0 tys. ton, Niemczech – 62,0 tys. ton, Belgii – 41,5 tys. ton, na Węgrzech – 14,2 tys. ton, Litwie- 13,0 tys. ton oraz w Danii – 10,3 tys. ton.
 
Jak wynika z najnowszego raportu dotyczącego unijnego eksportu i importu pieczarek oraz ich przetworów (Factsheet mushrooms) w zeszłym roku wszystkie kraje UE-27 poza swoje granice wysłały 364,8 tys. ton pieczarek świeżych w stosunku do 359,5 tys. ton rok wcześniej.
 
Największym eksporterem świeżych grzybów była tradycyjnie Polska z wynikiem blisko 172 tys. ton. Zaraz za nią znalazła się Holandia – niecałe 80,0 tys. ton oraz Irlandia – 37,2 tys. ton, Belgia – 26,2 tys. ton oraz Litwa - 24 tys. ton. W tym samym czasie kraje unijne sprowadziły łącznie 292,5 tys. ton pieczarek, a największe ich ilości zakupiła Wielka Brytania – 71,2 tys. ton, Niemcy – 61,7 tys. ton oraz Irlandia – 28 tys. ton.
 
W przypadku eksportu mrożonej pieczarki – w całym 2012 roku wolumen wysyłkowy wyniósł 98,4 tys. ton, największy w niej udział miała holenderska pieczarka mrożona – 75,8 tys. ton, a także Polska z 14 tys. ton.
 
Najwięcej w eksporcie unijnym przetworzonych pieczarek było pieczarek przetworzonych lub zakonserwowanych inaczej niż octem lub kwasem octowym – w sumie kraje unijne wysłały tego produktu 301,4 tys. ton, a najwięcej ponownie Holandia – 227,3 tys. ton, Hiszpania – 34 tys. ton czy 18 tys. ton Polska.
 
Poza tym Unia wyeksportowała jeszcze blisko 17,8 tys. ton pieczarki tymczasowo zakonserwowanej - gotowanej – łącznie 17,9 tys. ton, przy czym ponad 9,3 tys. ton było z Polski oraz 10,8 tys. ton marynowanych pieczarek, gdzie około 4,7 tys. ton również pochodziło z Polski.
 
W odniesieniu do importu na teren Unii Europejskiej pieczarek przetworzonych – w całym 2012 roku sprowadzono niemal 46,2 tys. ton tego produktu w postaci mrożonej, najwięcej w udziale przypadło Niemcom – 18,5 tys. ton i Francji, a także 9,5 tys. ton pieczarki marynowanej, 20,3 tys. ton tymczasowo zakonserwowanej – gotowanej i niecałe 161,0 tys. ton przetworzonej lub zakonserwowanej inaczej niż octem lub kwasem octowym i w tym przypadku najwięcej zakupiły ponownie Niemcy – 57,6 tys. ton oraz Francja – niecałe 30 tys. ton.


Tagi:
źródło: